V Číně vysvěceni dva noví biskupové schválení Apoštolským stolcem

22.4.2010 

V diecézi Nantong na východním čínském pobřeží v provincii Jiangsu se konalo včera biskupské svěcení mons. Shen Bin se souhlasem Apoštolského stolce. Byla to již druhá biskupská konsekrace konaná se schválením Svatého otce během posledního týdne.
Svěcení se konalo právě v den, na který v Číně připadl státní smutek v důsledku zemětřesení v Qinghai, což bylo připomenuto na závěr svěcení, které bylo načasováno tak, aby minuta ticha, která se měla konat v danou hodinu, připadla právě na závěr svěcení. Jako projev solidarity s postiženými zemětřesením se na slavnostním obědě nepodávalo víno.
Světiteli byli čtyři biskupové, z nichž pouze jeden nemá schválení Apoštolského stolce. Jde o biskupa Wang Renlei, který byl vysvěcen bez papežského schválení v listopadu 2006. Diecéze Nantong je tvořena přibližně 30 tisíci katolíky, slouží zde 9 kněží a 21 řeholních sester. Její nový biskup mons. Shen má 41 let, knězem je od roku 1996 a dříve pracoval jako generální vikář. Agentuře Asinews řekl nový biskup, že jeho prioritami je formace a také sociální a charitativní služby církve.

Minulou sobotu 18. dubna se konalo také biskupské svěcení 48 letého mons. Pavla Meng Qinglu v diecézi Hohhot, asi 700 km na severozápad od Pekingu, kde byl biskupský stolec uprázdněn od roku 2006. Diecéze Hohhot má rozlohu 100 tisíc km čtverečních, asi 50 tisíc věřících, 60 kněží a 100 řeholních sester.

Obě dvě biskupská svěcení, uskutečněná se schválením Apoštolského stolce, představují jakýsi průlom, protože se konala po dvou letech, kdy byla zřejmě zablokována státními orgány.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.