Znovu jsem nalezl důvěru ke kněžím

23.4.2010 

říká jedna z obětí zneužití po setkání s Benediktem XVI.

Třebaže setkání Benedikta XVI. s osmi oběťmi sexuálního zneužívání na Maltě proběhlo bez účasti sdělovacích prostředků, většina z nich se potom více či méně svěřila novinářům se svými dojmy, někteří i před kamerami. Viditelně dojatí muži ze setkání s Kristovým náměstkem vyprávěli ne snad o svých nepříjemných vzpomínkách, ale právě o setkání, které jim pomohlo znovu nabýt důvěru k církvi. Rozhovor s jedním z nich, 38 letým Josephem Magro, přinesl italský deník Il Giornale. Oběť popisuje, že ke zneužití došlo během jejího pobytu v sirotčinci mezi lety 1988-1990, když jí bylo 15 let. Zneužívání se dopouštěl opakovaně tehdejší kněz Charles Pulis. Soudní proces s dotyčným trvá sedmý rok a rozsudek ještě nebyl vynesen.
Italský vatikanista Andrea Tornielli, který spolu se skupinou dalších novinářů cestoval na Maltu přímo v papežském letounu, se jej bezprostředně po setkání s papežem zeptal na jeho dojmy z tohoto setkání.

?Ztratil jsem důvěru ke kněžím a nyní po této dojemné zkušenosti, jsem znovu začal doufat. Vy máte v Itálii světce. Víte to? Máte světce...?

Mohu se zeptat na to, co jste si s Benediktem XVI. řekli?

?Když jsem mu řekl, že se jmenuji Joseph, papež na mne s překvapením pohlédl a řekl: ?Joseph? Jako já!? Ptal jsem se ho: ?Proč mi to ten kněz udělal, proč mne zneužil?? On mi odpověděl, a řekl mi, že se za mne modlí a modlili jsme se společně.?

Jak reagoval papež?

?Velmi mne zasáhla skutečnost, že zakoušel velkou bolest. Bylo vidět, že trpí spolu se mnou. Nechtěl jsem mu působit bolest, nevyprávěl jsem mu, čemu jsem byl vystaven, ale on plakal spolu se mnou, třebaže nemá žádnou vinu, kvůli tomu, co se stalo mně.?

Očekával jste toto setkání?

?Nikoli. Byl to pro mne velký dárek, že jsem byl takto přijat a že mi naslouchal. Slyšel jsem papežovu promluvu na letišti, v sobotu odpoledne, kde nebyla žádná zmínka o problému zneužívání. Ale dnes dopoledne po deváté hodině mi telefonovali, že mám jít na biskupství, odkud půjdeme k papeži. Díky tomuto setkání se mi konečně dostalo trochu pokoje. Dal mi také růženec, který mám nyní na krku.?

Říká Joseph Magro, jedna z obětí zneužití, které se setkaly s papežem Benediktem XVI. během jeho pastorační návštěvy na Maltě minulou neděli.

Z italského deníku Il Giornale,19. dubna 2010
přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.