Dva noví blahoslavení

26.4.2010 

Benedikt XVI. ve svém pravidelném nedělním vystoupení před polední modlitbou Regina caeli připomněl, že se v Římě a Barceloně konaly beatifikace dvou řeholních kněží: karmelitána a kapucína. Papež připomněl apoštola milosrdenství O. Angela Paoliho, zvaného otec chudých, a dále O. Jose Tous y Soler, kterého označil za příklad toho, jak lze věrností a důvěrou v Boha překonat osudové překážky.

Italský karmelitán byl blahořečen v bazilice sv. Jana na Lateráně, tedy v té části Říma, kde nejvíce působil. Beatifikační mši svatou sloužil generální vikář římské diecéze, kard. Agostino Vallini. Novy blahoslavený ?šířil pobožnost Křížové cesty a právě díky jeho iniciativě byl v Koloseu umístěn kříž. Tento karmelitán, O.Angelo Paoli, žil na přelomu 17. a 18. století. Většinu života strávil v Římě ve službě lidem žijícím na okraji společnosti.

Druhým blahořečeným je španělský kapucín, O. José Tousa y Solera, který žil na přelomu 18. a 19. století v době politických bouří v jeho rodné Katalánii. Určitou dobu svého řeholního života proto musel strávit v exilu a ani po návratu nesměl nosit hábit a žít v řeholní komunitě. Beatifikační mši svatou sloužil v Barceloně kardinál Tarcisio Bertone.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.