Koncert ke 20.výročí obnovení diplomatických vztahů mezi Svatým stolcem a ČR

29.4.2010 

Česká i Slovenská republika si připomínají 20 let od obnovení diplomatických vztahů se Svatým stolcem. Velvyslanectví obou zemí při Svatém stolci - pod záštitou Papežské rady pro kulturu ? uspořádala v římské bazilice Santa Maria Maggiore včera večer slavnostní koncert. V podání českého chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri z Hradce Králové a slovenského barytonisty Františka Balúna na něm zazněla díla Antonína Dvořáka a dalších skladatelů české a slovenské provenience.

Koncertu se zúčastnil místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout, vatikánský sekretář pro styky se státy arcibiskup Dominique Mamberti, slovenská tajemnice ministerstva zahraničních věcí Diana Štrofová, děkan kardinálského sboru kardinál Angelo Sodano, první apoštolský nuncius v polistopadovém Československu kardinál Giovanni Coppa, kardinál Jozef Tomko a další osobnosti. Přítomný byl, samozřejmě, také velvyslanec České republiky při Svatém stolci Pavel Vošalík, podle kterého má výročí obnovení diplomatických vztahů velký vnitrostátní význam:

?Toto výročí má obrovský význam vnitrostátní v obou zemích, protože to je symbol svobody vyznání.Je to symbol skutečné svobody každého jednotlivce rozhodnout se svobodně k jaké víře se chce hlásit a jakou víru chce praktikovat. Je to tedy výročí, kterým si tu připomínáme nastolení skutečné nefalšované čisté svobody bez ohledu na to, zda jsme katolíci nebo nejsme katolíci nebo zda jsme věřící nebo nejsme.?

Říká český velvyslanec u Svatého stolce Pavel Vošalík.

Ministr zahraničních věcí Jan Kohout se včera ve Vatikánu pracovně setkal s mons. Dominiquem Mambertim. Česká republika a Vatikán vytvoří pracovní skupinu, jejímž úkolem bude vyhodnotit text česko-vatikánské smlouvy, který je sice vyjednán, ale v českém parlamentu čeká na ratifikaci už 8 let, oznámil včera po schůzce ministr Kohout, který navštívil také Suverénní řád maltézských rytířů a českou Papežskou kolej Nepomucenum.

Místopředseda vlády také na závěr včerejší generální audience předal Benediktu XVI. dar - výtisk faksimile Bible kutnohorské. Bible kutnohorská je druhou úplnou tištěnou českou Biblí a vznik se datuje do roku 1489. Originál je uložen v Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.