Benedikt XVI. k biskupům Libérie, Gambie a Sierra Leone

29.4.2010 

Pokračovat v dialogu s muslimy v rámci dosvědčování křesťanské víry, tak by bylo možné shrnout promluvu Benedikta XVI. k biskupům z Libérie, Gambie a Sierra Leone na závěr jejich kanonické návštěvy u Svatého stolce. Papež také povzbudil tamější obyvatelstvo ke snaze o vymýcení korupce ve prospěch integrálního rozvoje. V Libérii, Gambii a Sierre Leone katolická církev usiluje o ?smíření ve spravedlnosti a pravdě, a respekt vůči lidským právům, která jsou darem Božím?. ?Ve své službě, řekl dále papež, pokračujte v dialogu s ostatními náboženstvími, zejména islámem, s jejichž stoupenci máte dobré vztahy, stavějte se proti jakékoli netoleranci, nespravedlnosti a útisku a prohlubujte vzájemnou důvěru.?

?V prostředí poznamenaném rozvody a polygamií jste povoláni prosazovat jednotu a dobro křesťanské rodiny, založené na svátosti manželství. Iniciativám a sdružením, jež jsou zaměřena na posvěcování základny společenství věřících, věnujte plnou podporu. Nadále prosazujte a pozvedejte vědomí důstojnosti žen v kontextu lidských práv a braňte svůj lid proti zavádění mentality, která vydává za kulturní pokrok popírání počatého lidského života.?

Vaše poslání také vyžaduje, pokračoval Benedikt XVI., abyste věnovali pozornost rozlišování povolání a následné formaci kněží, kteří jsou v díle evangelizace vašimi nejužšími spolupracovníky.

?Ve vašich zemích je církev vysoce ceněna za svůj přínos k blahu celé společnosti, zvláště za její službu v oblasti výchovy, rozvoje a zdravotnictví, která je nabízena všem bez rozdílu. Tento přínos jasně vypovídá o vitalitě křesťanské lásky ? charity. Kromě toho si také vážím pomoci, kterou nabízíte uprchlíkům a imigrantům, a povzbuzuji k tomu, abyste se snažili pastoračně spolupracovat se zeměmi, odkud přicházejí.?

Papež také poukázal na to, že Pánovo učení chrání lid před zlem, nevědomostí a pověrami a proměňuje ho na děti Jeho království. Snažte se proto budovat živá a dynamická společenství mužů a žen, dobře poučených, ?jak mají žít, aby se líbili Bohu? (1 Sol 4,1), byli silní ve víře, rozjímali a měli radost z liturgie ? řekl Benedikt XVI. biskupům Libérie, Gambie a Sierra Leona na závěr jejich návštěvy ad limina.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.