Po 10 letech nový velvyslanec Demokratické republiky Konga při Svatém stolci

29.4.2010 

Udělat vše, co je možné, pro ukončení konfliktů, které ničí sociální tkanivo celé země - zdůraznil Benedikt XVI. ve vztahu k Demokratické republice Kongo, jejíhož nového velvyslance dnes přijal na audienci. Při ní pan Jean-Pierre Hamuli Mupenda předal Svatému otci své pověřovací listiny. Po 10 letech tak má tato africká země ve Vatikánu znovu svého velvyslance. Papež v promluvě povzbudil mezinárodní společenství, aby pomohlo do této středoafrické země přinést ?mír a právo?.
?Váš národ, řekl novému velvyslanci, musí smazat minulost, kde bylo dětem po léta odpíráno vzdělávání a místo toho byly cvičeny v zabíjení.?

? Uvést v platnost mezinárodní dohody, především Dohodu o bezpečnosti, stabilitě a rozvoji v oblasti Velkých jezer, podepsanou v Gomě roku 2008 je nezbytné, ale ještě přednější je vytvořit k tomu příznivé podmínky. (...) Vyzývám proto veřejné představitele, aby se zasadili o ukončení ozbrojených střetů, které, bohužel, ještě v některých provinciích trvají, a aby se věnovali lidské a sociální obnově národa při respektu k základním lidským právům.?

Vaše země prožila tragické okamžiky slepého a nelítostného násilí proti významné části populace, jež kolem sebe šířilo jenom zkázu a smrt, řekl papež a zmínil přitom zejména ženy, mladé lidi a děti, jejichž důstojnost byla pošlapána a jejich práva znásilněna. Benedikt XVI. vyzval mezinárodní společenství, aby po mnohaletém utrpení pomohlo přinést do země ?mír a právo? a nastolit cestu národního smíření. Za jeden z nejúčinnějších způsobů, který k tomuto cíli vede, označil Benedikt XVI. podporu vzdělávání mladých generací, aby mohly studovat, a poskytnout jejich rodinám pomoc s náklady na toto vzdělání, které jsou pro většinu z nich neúnosné. Formace, dodává papež, ovšem neznamená jen předávání vzdělanosti ale také ?pevných morálních a duchovních základů, které mladé lidi naučí odmítat pokušení k násilí a volit to, co je spravedlivé a pravdivé. K tomuto úsilí se připojují i katolíci:

?Katolická církev, jejíž členové a struktury byly oněmi konflikty mnohokrát zraněni, chce podporovat vnitřní uzdravení a bratrství (...) Nastala doba k využití všech politických prostředků, k ukončení lidského utrpení a zahájení díla nápravy a spravedlnosti, tak jak hlásá nápis na konžských mincích ?spravedlnost a mír?.?

Na závěr promluvy k novému velvyslanci Demokratické republiky Kongo při Svatém stolci pak Benedikt XVI. vyzval zemi k dobré správě důležitých přírodních zdrojů, které jí Bůh dal a k tomu, aby všem obyvatelům zajistila přístup k potravinám a ke zdravotnickým službám.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.