Koncert na počest Benedikta XVI. u příležitosti 5. výročí pontifikátu

29.4.2010 

Ve vatikánské aule Pavla VI. se u příležitosti pátého výročí pontifikátu Benedikta XVI. konal koncert, který pro Svatého otce uspořádal prezident Italské republiky Giorgio Napolitano právě dnes, kdy je svátek patronky Itálie a Evropy, sv. Kateřiny Sienské. Benedikt XVI. se s italským prezidentem Napolitanem setkal také osobně těsně před koncertem k soukromému rozhovoru. Díla Mozartova, Beethovenova a milánského skladatele Giovanni Battisti Sammartiniho provedl Orchestra Giovanile Italiana z Fiesole pod taktovkou Nicoli Paszkowského. Papež ve své promluvě po skončení koncertu ocenil výkon mladých umělců z hudební konzervatoře ve Fiesole a přitom poukázal na širší souvislosti výchovy v dnešní době:

?Současná situace společnosti vyžaduje mimořádné výchovné úsilí ve prospěch nových generací. Mladí lidé, ačkoli žijí v různých kontextech, mají společnou vnímavost k velkým životním ideálům, ale ve snaze je žít se setkávají s mnoha těžkostmi. Nemůžeme nevidět jejich potřeby a jejich očekávání, stejně tak jako překážky a rizika, na která narážejí. Cítí požadavek osvojit si autentické hodnoty jako je ústřední postavení lidské osoby, lidská důstojnost, pokoj a spravedlnost, tolerance a solidarita. Hledají také, někdy zmateně a rozporuplně, spiritualitu a transcedenci, aby nalezli rovnováhu a harmonii. V této souvislosti bych rád připomenul, že právě hudba je schopna otevírat mysl i srdce na dimenzi ducha a vede lidi k tomu, aby pozvedali své zraky k Nejvyššímu, otevřeli se absolutnímu Dobru a Kráse, které mají svůj poslední zdroj v Bohu. Majestátnost zpěvu a hudby jsou rovněž ustavičným pozvánkou věřících a lidí dobré vůle, aby se snažili dávat lidstvu budoucnost bohatou na naději. Zkušenost hraní v orchestru má navíc kolektivní dimenzi: neustále a s trpělivostí konané zkoušky, naslouchání jiným hudebníkům, snaha nehrát osamoceně, ale snažit, aby různé orchestrální barvy vytvářely celek; společné hledání lepšího výrazu ? to všechno představuje podivuhodnou ?cvičebnu? nejenom na rovině umělecké a profesionální, ale také z hlediska globálního lidského profilu.?

Řekl mimo jiné Svatý otec po skončení koncertu, který dnes večer uspořádal na počest pětiletého výročí pontifikátu Benedikta XVI. italský prezident Giorgio Napolitano.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.