Zemřel kardinál Paul Augustin Mayer OSB

1.5.2010 

Kardinál Paul Augustin Mayer ?zanechá trvalou památku na svůj činorodý život plný skromnosti a poctivosti, důsledného přilnutí ke svému povolání mnicha a pastýře naplněného horlivostí pro evangelium a stále věrnosti církvi?. Těmito slovy připomíná Benedikt XVI. německého kardinála a benediktina, který zemřel včera ráno ve věku 98 let.

V telegramu opatu primasovi benediktýnské konfederace, Dom Notkeru Wolfovi, papež připomíná odborné nasazení kardinála Mayera na poli liturgie, universit, seminářů a zvlášť vyzdvihuje jeho službu Svatému stolci.

Papež ocenil práci bavorského kardinála v přípravné komisi Druhého vatikánského koncilu a poté v různých odborech Římské kurie. Ujišťuje také o svých modlitbách za zesnulého kardinála a jeho spolubratry, kteří ?oplakávají smrt Kristova štědrého učedníka?.

Pohřební obřady kardinála Mayera ve Vatikánské bazilice se budou konat v pondělí v 11:30 u oltáře Katedry. Předsedat jim bude děkan kardinálského sboru, kardinál Angelo Sodano. Na závěr obřadů k přítomným promluví Benedikt XVI., který bude předsedat obřadu Posledního rozloučení.

Emeritní prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti a emeritní předseda Papežské komise "Ecclesia Dei", kardinál Mayer by 23. května oslavil 99 narozeniny. Po Druhém vatikánském koncilu, kterého se účastnil jako sekretář přípravné komise, v roce 1972 obdržel z rukou Pavla VI. biskupské svěcení. V roce 1988 ho Jan Pavel II. kreoval kardinálem.

Po úmrtí tohoto německého benediktina má kardinálské kolegium 180 členů, z nich 108 má právo účastnit se konkláve.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.