Benedikt XVI. navštíví Portugalsko ve dnech 11.-14. května

4.5.2010 

V tiskovém středisku Svatého stolce se dnes konala tisková konference, na níž otec Federico Lombardi představil program apoštolské cesty Benedikta XVI. do Portugalska. Koná se v souvislosti s desátým výročí beatifikace fatimských pasáčků Hyacinty a Františka. 15. zahraniční cesta Benedikta XVI. proběhne ve dnech 11. až 14. května. Papež navštíví hlavní město Lisabon, mariánskou svatyni ve Fatimě a přístavní město Porto.

Poutník mezi poutníky, Benedikt XVI. bude ? po Pavlu VI. a Janu Pavlu II. - třetím papežem, který Fatimu navštíví. Tato cesta, poznamenal P. Lombardi, má mariánský rozměr. Zároveň připomněl, že v roce 2000, kdy byla zveřejněna třetí část Fatimského tajemství, opatřil tento dokument právě kardinál Joseph Ratzinger pronikavým teologickým komentářem. Fatima má tedy pro tohoto papeže zvláštní význam:

?Je to mariánské poutní místo, kde se udály věci, kterými se Benedikt XVI. z teologického a duchovního hlediska osobně a do velké hloubky zabýval, a kromě toho má Fatima své pevné místo v duchovních dějinách všeobecně.?

Po příjezdu na toto poutní místo, odpoledne 12. května, řekl pak ředitel vatikánského tiskového střediska, papež v promluvě připomene svého předchůdce Jana Pavla II. a atentát, který na něj byl spáchán 13. května 1981. Třebaže Fatima je centrálním cílem této cesty, papež koná pastorační návštěvu celého portugalského národa. Proto je také důležitý její program v Lisabonu a Portu. Otec Lombardi položil při prezentaci zvláštní důraz na téma cesty ?Spolu s tebou putujeme v naději?:

?Vybrali je společně biskupové s papežem: dejme naději lidu Portugalska a putujme s ním v naději.?

Jako odpověď na touhu po naději byly portugalskými biskupy zařazeny do programu také ?necírkevní? momenty jako je setkání se světem kultury. Na programu je také setkání papeže s duchovními, se sociálními a pastoračními asistenty. Na závěr mše svaté, kterou bude papež sloužit v Lisabonu, mu budou předány symbolické klíče od tohoto města.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.