Benedikt XVI. hovořil opět o poslání kněze a pozdravil české poutníky

5.5.2010 

Přibližně 30 tisíc lidí se dnes na náměstí sv. Petra účastnilo generální audience Benedikta XVI. Svatý otec se v katechezi zmínil o své nedělní pouti k Turínskému plátnu a pak navázal na téma trojího kněžského poslání výkladem o úkolu kněze posvěcovat. Mimo jiné papež řekl:

?V posledních desetiletích se vyskytly tendence směřující k tomu, aby v totožnosti a poslání kněze převažovala dimenze zvěstování odděleně od posvěcování; často se tvrdilo, že prý je třeba překonat pouhou svátostnou pastoraci. Je však možné autenticky konat kněžskou službu překonáním svátostné pastorace? Co vlastně pro kněze znamená evangelizovat, v čem spočívá takzvaný primát zvěstování? Evangelia podávají, jak Ježíš prohlašuje, že zvěstování Božího království je cílem jeho poslání; toto poslání však není jenom ?promluva?, ale zahrnuje zároveň Jeho jednání. Znamení, zázraky, které Ježíš koná ukazují, že království přichází jako přítomná skutečnost, která v posledku splývá s jeho vlastní Osobou, sebedarováním. A totéž platí pro vysvěceného služebníka: on, kněz představuje Krista, Otcova Poslaného, pokračuje v jeho poslání prostřednictvím ?slova? a ?svátosti?, v této úplnosti těla a duše, znamení a slova. Svatý Augustin v jednom dopise biskupovi Honorátovi z Thiabe říká o kněžích: ?Ať jsou tedy služebníky Krista, služebníky Jeho slova a svátosti, toho co poručil nebo povolil? (Epist. 228, 2). Je třeba se zamyslet nad tím, zda v některých případech nebylo podcenění věrného plnění munus sanctificandi výrazem oslabení samotné víry ve spásnou účinnost svátostí a tudíž v aktuální působení Krista a jeho Ducha skrze církev ve světě.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. ZDE

Mezi papežovými pozdravy jednotlivých skupin poutníků zazněla také čeština:

?Vítám poutníky z Lipova a Uherského Brodu!
Milovaní, žijte velikonočním tajemstvím: radujte se a čerpejte sílu z Kristova kříže a zmrtvýchvstání.
Z celého srdce vám žehnám.
Chvála Kristu!
?

V závěru audience Benedikt XVI. také podpořil účastníky Konference o revizi Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, která se včera začala v New Yorku.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.