Panna Maria - nejkrásnější květ stvoření

9.5.2010 

Benedikt XVI. před Regina caeli, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Květen je líbezný měsíc a bývá oblíben z různých hledisek. Na naší polokouli pokračuje jaro svými četnými a barvitými květy; klima je vhodné na procházky a výlety. V liturgii spadá květen vždycky do velikonočního období, doby, ve které zní ?aleluja? a Kristovo mystérium se vyjevuje ve světle Zmrtvýchvstání a velikonoční víry. Je to i doba očekávání Ducha svatého, který o Letnicích s mocí sestupuje na rodící se církev. S oběma těmito kontexty, ?přirozeným? a liturgickým dobře ladí církevní zvyklost zasvětit měsíc květen Panně Marii. Ona je vlastně tím nejkrásnějším květem stvoření, ?růže?, jež se rozvinula v plnosti času, kdy Bůh posláním svého Syna daroval světu nové jaro. A současně je pokornou a diskrétní protagonistkou prvních kroků křesťanského společenství: Maria je jeho duchovním srdcem, protože sama její přítomnost uprostřed učedníků je živou pamětí Pána Ježíše a pečetí daru Jeho Ducha.

Evangelium této neděle ze 14. kapitoly svatého Jana nám implicitně podává duchovní podobiznu Panny Marie tam, kde Ježíš praví: ?Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek? (Jan 14,23). Tato slova směřují k učedníkům, ale je možné aplikovat je v maximálním stupni právě na Tu, která je Ježíšovou první a dokonalou učednicí. Maria totiž jako první a plně zachovávala slova svého Syna, čímž dokázala, že jej miluje nejen jako matka, ale ještě předtím jako pokorná a poslušná služebnice. Proto ji Bůh Otec miloval a přebývala v ní Nejsvětější Trojice. A mimoto, tam kde Ježíš slibuje svým přátelům, že jim Duch svatý připomene každé Jeho slovo a pomůže jim je do hloubi pochopit (srov. Jan 14,26), nelze nepomyslet na Marii, která ve svém srdci, chrámu Ducha svatého, rozjímala a věrně interpretovala všechno, co její Syn říkal a dělal. Tak ještě před Velikonocemi a zejména po nich se Ježíšova Matka stala také Matkou a vzorem církve.

Drazí přátelé, v tomto mariánském měsíci budu mít v příštích dnech to potěšení vydat se do Portugalska. Navštívím hlavní města Lisabon a Porto, druhé největší město země. Hlavním cílem mé cesty bude Fatima, u příležitosti desátého výročí beatifikace dvou pasáčků Hyacinty a Františka. Poprvé se jako Petrův nástupce vydám do této mariánské svatyně, tak drahé ctihodnému Janu Pavlu II. Zvu všechny, aby mne provázeli na této pouti aktivní účastí skrze modlitbu. Jedním srdcem a jednou duší vzývejme přímluvu Panny Marie za církev, zejména za kněze a za mír ve světě.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.