Poselství papeže z Portugalska určeno celé církvi

10.5.2010 

říká předseda portugalského episkopátu, mons. Ferreira

Návštěva Benedikta XVI. v Portugalsku je doprovázena velkým očekáváním místní církve. O něm hovořil náš kolega z portugalské redakce Antonio Pinheiro s mons. Jorge Ferreirou da Costa Ortiga, arcibiskupem Bragy a předsedou Portugalské biskupské konference:

?Ve jménu relativismu, který omezuje prostor lidského života na pouhé materiální hodnoty, je opomíjena vnitřní dimenze lidské bytosti a tudíž i společnosti, jsou opomíjeny absolutní, trvalé a univerzální hodnoty. To je kontext, v němž se bude konat papežova návštěva v Portugalsku. Jistě poukáže na to, že ačkoli je třeba brát zřetel na svět a materiální podmínky, existuje ještě další rozměr lidského života, který je nutné objevit. Je třeba znovu odhalit život zakořeněný v hodnotách, které ukazují cestu, hodnotách katolické církve, jež jsou zároveň dědictvím celého lidstva. Tyto hodnoty ukazují cestu ven z krize. Krize v sobě totiž nese pozitivní prvek ? je totiž výzvou k přehodnocení. To je poselství, které papež přiveze do Portugalska, ale určitě bude platit pro celou církev.?

Benedikt XVI. zná Fatimská poselství tak dobře jako málokdo jiný. Když byl prefektem Kongregace pro nauku víry, opatřil teologickým komentářem ?Třetí tajemství?. Myslíte, že jeho přítomností v Cova da Iria toto poselství znovu nabude na síle?

?Jsem o tom přesvědčen. O Fatimě ví dnes celý svět, nejenom katolický. Papežova přítomnost nabídne tomuto světu skvělou příležitost, aby se stal citlivějším k duchovní zkušenosti, kterou toto poutní místo uchovává. Pohled na Fatimu určitě vzbudí zvědavost v mnoha lidech, budou ji chtít poznat a z tohoto prvního kontaktu mohou přejít k poznání hlubšího, niternějšího poselství ? a proč to neříct - i k obrácení, obnově k přesvědčení, že lidský život je třeba změnit a nasměrovat k vyšším horizontům.?

říká mons. Jorge Ferreira da Costa Ortiga, arcibiskup Bragy a předseda Portugalské biskupské konference.

Přeložila Markéta Šindelářová

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.