Nový chaldejský biskup v Iráku

25.5.2010 

Benedikt XVI. včera schválil nového chaldejského arcibiskupa iráckého Irbilu, mons. Bashara Wardu. Podle kanonického práva ho zvolil Synod biskupů chaldejské církve. Nový arcibiskup je členem kongregace redemptoristů a pochází z Bagdádu. Studoval mimo jiné v Irsku. Má doktorát z morální teologie a od roku 2001 působí v Irbilu jako ředitel kulturního centra při Babel College a stojí v čele semináře Chaldejského patriarchátu.
Mons. Bashar Wardu Vatikánskému rozhlasu popsal situaci ve své diecézi:

?V roce 2005 měla diecéze kolem dvou a půl tisíce rodin. Dnes je v celém Iráku jednou z největších komunit shromážděných na jednom místě. Jen v Ankawě žije 7 200 křesťanských rodin. Polovina z nich přišla z Mosulu a Bagdádu. Dá se to chápat jako proces smíření s novou kulturou a novou situací v zemi. Nepotřebujeme jen zachovávat svoje křesťanství jako spíše být ve svém prostředí misionáři.?

Iráčtí katolíci stejně jako všichni křesťané jsou povolání být misionáři. Ale přestože je zde jedna z nejstarších křesťanských komunit ve světě, většina iráckých křesťanů zemi opouští i přes výzvy mnohých biskupů, aby zůstali ...

?Pokud se zamyslíme nad sociální naukou církve, myslím, že zde církev může udělat hodně: všichni čekají, že církev přijme nové iniciativy na poli vzdělávání a zdravotnictví, protože celá společnost hledá někoho, kdo bude nabízet služby čestně, citlivě a s láskou. A to všechno je součástí poselství církve, jejích sociálních aktivit. Na tomto poli můžeme udělat hodně pro naši iráckou komunitu, nejen pro křesťany ale pro všechny Iráčany, počínaje touto diecézí, která se oproti ostatním těší většímu bezpečí. Můžeme začít tím, že budeme povzbuzovat naše mladé, a ukazovat jim, že v naší komunitě existují místa, kde mohou pracovat a být aktivní.

Nemůžeme po mladých lidech chtít, aby zůstali doma, pokud jim nenabídneme nějaké možnosti. Myslím, že církev má tu nejlepší příležitost k práci na některých sociálních polích, jako je právě už zmíněné vzdělávání a zdravotnictví, a k šíření evangelia. Chceme vidět, že církev a křesťané jsou skutečně aktivní komunitou.?

Říká nový chaldejský arcibiskup iráckého Irbilu, mons. Bashara Wardu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.