Mons. Zimowski o problematice syntetické buňky

27.5.2010 

Médii proběhla před několika dny zpráva o uměle vyprodukované buňce, schopné se dělit a rozmnožovat jako každá jiná buňka. Titulky hlásaly, že byl vyprodukován umělý život, třebaže přírodovědci se takovému označení vyhýbají. O přiblížení problematiky požádala redaktorka Vatikánského rozhlasu Romilda Ferrauto předsedu Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví mons. Zygmunta Zimowského:

?Podle toho, co bylo doposud zveřejněno v souvislosti s takzvanou syntetickou buňkou, lze to určitě označit za významný technologický výsledek vědeckého bádání. To je třeba uznat. Chtěl bych však zdůraznit, že by nebylo na místě hovořit o této buňce jako o tvůrčím aktu nebo jako o vyprodukovaném životě. To absolutně ne. Nemůžeme hovořit o stvoření, protože pouze Bůh tvoří a vytváří z ničeho. Náš produkt je lidský, není tedy stvořením. Aniž bychom chtěli upírat zásluhy badatelům, jedná se pouze o určitou modifikaci toho, co již bylo stvořeno, tedy o syntetickou biologii. Syntetická buňka však podle mého názoru klade dvě základní otázky: takzvané riziko nepředvídatelného, které se pojí k novince takovéhoto stupně, a nerozlučnost dvojčlenu přírodověda-etika. Tu musíme neustále respektovat a proto bude nezbytné, aby pokračování výzkumu této buňky bylo přesně monitorováno. Dodal bych ještě, že stejně jako byla pro lidský genom ustanovena mezinárodní komise ELSI, tedy ve zkratce Etika, zákon a společnost, posuzující jeho budoucí využití, bude nezbytné vytvořit také příslušnou paralelní komisi, která bude hodnotit etický, právní a sociální dopad tohoto pokračujícího experimentu.?

Říká mons. Zimowski, předseda Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví v souvislosti s laboratorní produkcí syntetické buňky.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.