Zahájen Národní eucharistický kongres ve Španělsku

27.5.2010 

Ve španělském Toledu dnes večer začíná desátý národní eucharistický kongres. V 21h ho zahájí světelné procesí od semináře ke katedrále, v níž budou kněží obnovovat své kněžské sliby. Cíl kongresu vysvětluje arcibiskup Toleda, mons. Braulio Rodríguez Plaza:

?Všechno se točí kolem eucharistie. Cílem je pochopit, že Ježíš Kristus je živý, je stále mezi námi a uskutečňuje své velikonoční tajemství v eucharistii. Mše svatá má tak velký význam, že se během ní nestihnou posbírat všechny její plody a bohatství a proto se ?prodlužuje? do eucharistické adorace. Je potřeba zdůraznit vztah mezi eucharistií a námi kněžími, kteří jednáme v osobě Kristově, i když toho nejsme hodni. Bez kněžství by eucharistie nemohla existovat. Je to tajemství.
Tento kongres, i když je určen všem křesťanům, je také důležitý proto, že se obrací zvlášť k mladým lidem v očekávání Světových dnů mládeže, které se budou konat příští rok v Madridu. Chceme jim říci, jak to také hlásá téma kongresu, že největší radostí je setkat se s Ježíšem v eucharistii. V pátek sem dorazí Kříž Světových dnů mládeže a ikona Panny Marie. Kongres skončí v neděli 30. května mší svatou, které bude v toledské katedrále předsedat kardinál Angelo Sodano. Bude tu přítomna většina španělských biskupů. Chceme světu ukázat, co znamená víra, posílit svazky společenství mezi biskupy a v církvi. Věřím, že to bude okamžik radosti a den opravdu slavnostní.
?

Říká arcibiskup Toleda, Braulio Rodríguez Plaza k začínajícímu 10. španělskému eucharistickému kongresu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.