Nový velvyslanec Beninu u Svatého stolce

28.5.2010 

Benedikt XVI. dnes přijal nového velvyslance Beninu u Svatého stolce, Comlanviho Théodora Loko. Ten Svatému otci předal své pověřovací listiny. Benedikt XVI. ve své promluvě vyšel z hesla na beninských mincích: ?Bratrství, Spravedlnost, Práce?.

?Konkrétní projev stejné důstojnosti všech občanů, bratrství, je základní princip a ctnost pro budování skutečně osvícené společnosti, protože umožňuje zhodnotit všechny lidské a duchovní možnosti. Bratrství musí vést také k hledání spravedlnosti. Její absence je vždy příčinou napětí ve společnosti a má mnoho negativních následků.?

Dosáhnout ideálu společnosti založené na spravedlnosti a míru, uznávající práva všech svých členů, vyžaduje bratrskou jednotu, lásku ke spravedlnosti a k práci jakožto hodnotě, zdůraznil Benedikt XVI. Naopak sledování osobních zájmů, které škodí společnému dobru, je zlo, proti němuž je třeba bojovat, protože korupce politických institucí brání plnému rozvoji lidských bytostí, dodal Svatý otec. Spravedlnost na poli práce je základem prosperity Beninu. Další důležitou hodnotou v tomto směru je solidarita. Tu tato africká země prokázala štědrou pomocí zemětřesením postiženému Haiti.
Benedikt XVI. pak ve své promluvě připomněl jednu z významných osobností Beninu kardinála Bernardina Gantina. Ten zemřel před dvěma lety a Svatý otec ho označil za opravdového budovatele mostů mezi kulturami a světadíly. Benin si příští rok připomene 150 let od zahájení evangelizace na svém území.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.