Jmenováni vizitátoři církve v Irsku

31.5.2010 

Dnes vydal Svatý stolec tiskové sdělení o jmenování vizitátorů, tedy inspektorů apoštolské vizitace v Irské církvi, jak oznámil Benedikt XVI. před necelými třemi měsíci v listu Irským katolíkům. Půjde o inspekci v některých diecézích, seminářích a řeholních institutech, čteme v tiskovém sdělení. Tato inspekce neboli apoštolská vizitace, řečeno církevní terminologií, má být pomocí, kterou Svatý stolec nabízí biskupům, kléru, řeholníkům a věřícím laikům při náležitém řešení situace, způsobené tragickými událostmi zneužití, kterých se dopustili někteří kněží a řeholníci ve vztahu k nezletilým, a přispět tak k duchovní a morální obnově, kterou si církev v Irsku přeje a také ji už zřetelně zahájila.

Apoštolští vizitátoři se hlouběji seznámí s problematikou spojenou s projednáváním případů zneužití a nezbytnou pomocí obětem, a ověří účinnost a možnost, jak zlepšit aktuální opatření pro prevenci zneužití na základě papežského motu proprio Sacramentum sanctitatis tutela a norem Safeguarding: Standards and Guidance Document for the Catholic Church in Ireland, které vypracoval a vydal ?National Board for Safeguarding Childern in the Catholic Church. Vizitace začne ve čtyřech metropolitních diecézích Irska (Armagh, Dublin, Cashel and Emly, Tuam) a později bude rozšířena na další diecéze.

Vizitátory byli jmenováni: kard. Cormac Murphy O´Connor, emeritní arcibiskup Westminsteru pro diezéci v Armagh; kard. Sean Patrick O´Malley, bostonský arcibiskup pro diecézi Dublin; mons, Thomas Christopher Collins, torontský arcibiskup pro diecéze Cashel and Emly; mons. Terrence Thomas Prendergast, ottavský arcibiskup pro diecézi Tuam.

Ve snaze doprovodit cestu obnovy v místech formace budoucích kněží církve v Irsku bude vatikánská Kongregace pro katolickou výchovu koordinovat vizitaci seminářů v Irsku a Papežské irské koleji v Římě. Třebaže hlavní pozornost bude věnována problematice, která si vyžádala apoštolskou vizitaci, bude v seminářích věnována pozornost všem prvkům kněžské formace. Apoštolským vizitátorem byl jmenován Newyorský arcibiskup Timothy Dolan.

Kongregace pro zasvěcený život bude organizovat vizitaci v řeholních domech ve dvou fázích. Nejprve provede šetření pomocí dotazníku, zaslaného všem představeným řeholních institutů, působících v Irsku, a nakonec se důkladně seznámí s aktuální situací a plány ohledně dodržování a vylepšení zmíněných norem a směrnic. Pro druhou fází byli jmenováni následující vizitátoři: P. Joseph Tobin CSsR, P. Gero McLaughlin SJ pro mužské řády; a sestra Sharon Holland IHM a sestra Mairin McDonagh RJM pro ženské řehole. Ti pozorně vyhodnotí nashromážděné výsledky a zváží případné budoucí kroky, které by usnadnily dobu duchovní obnovy a náboženského života na ostrově.

Svatý otec vyzývá všechny členy katolického společenství v Irsku, aby toto dílo bratrské pomoci podpořili modlitbou, vyprošuje Pánovo požehnání vizitátorům, všem biskupům, kněžím, řeholníkům a věřícím laikům Irska, aby tato vizitace mohla být pro všechny příležitostí k nové horlivosti v křesťanském životě, prohloubila jejich víru a posílila naději v Krista, našeho Spasitele.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.