Svatý otec rozhodl o konání 9 beatifikací

8.6.2010 

Od června do listopadu bude v církvi k oltářní úctě vyzdviženo devět blahoslavených, z nichž tři laici. Papežský úřad liturgických slavností zveřejnil data a místa nejbližších obřadů blahořečení schválených Svatým otcem:

Nejvíc příležitostí k radosti bude mít katolická církev ve Španělsku, z jejích řad pocházejí tři z nových blahoslavených.

Tuto sobotu, 12. června bude ve španělském Linares blahořečen první laik-novinář Manuel Lozano Garrido.
Kapucín Leopold de Alpandeire bude ve španělské Granadě blahořečen 12. října.
O šest dní později bude v Seville beatifikována Marie od Neposkvrněného Početí (Maria Isabel Salvat y Romero), z kongregace Sester Tovaryšstva Sv. Kříže.

Devatenáctiletá Italka Klára Badano bude blahořečena 25. září v poutním kostele Madonna del Divino Amore v Římě.
Další dvě, které budou vyzdviženy k úctě oltáře, jsou zakladatelky řeholních institutů: Anna Maria Adorni, vdova a zakladatelka kongregace služebnic Panny Marie Neposkvněné a Institutu Dobrého Pastýře bude prohlášena za blahoslavenou 3. října v Parmě.

Zakladatelka Kongregace Sester Neposkvrněného Srdce Mariina Marie Barbara od Nejsvětější Trojice (Barbara Maix), bude blahoslavena v brazilském Porto Alegre 9. listopadu.

V nedělil 13. června ve slovinském Celje blahořečen student Alojzij (Lojze) Grozde, umučený ve svých 20 letech v roce 1943 komunistickými partyzány.

Libanonský maronitský řeholník Estéphan Nehmé bude blahořečen v neděli 27. června v libanonském Kfifanu.

A 30. října bude v rumunském Oradea Mare, blahořečen biskup Szilard Bogdanffy, umučený z nenávisti k víře v roce 1953 komunistickým režimem.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.