Arcibiskup Tomasi proti tzv. ?supím fondům?

8.6.2010 

Apoštolský stolec se na půdě OSN dožaduje zákazu finančních spekulací takzvaných ?supích fondů? (vulture funds). Tyto finanční spekulace jsou zdrojem k vydírání nejchudších zemí, jimž jsou tak odebírány prostředky nezbytné k uspokojení základních potřeb společnosti ? říká arcibiskup Silvano Tomasi, stálý pozorovatel Apoštolského stolce při ženevských úřadech OSN. Vatikánský diplomat poukázal na tuto problematiku na 14. zasedání rady práv člověka. Vatikánskému rozhlasu objasnil, jak fungují takzvané ?supí fondy?:

?Jsou to spekulativní fondy, které skupují za velmi nízkou cenu dluhy rozvojových zemí. A potom se domáhají zaplacení dluhů i s úroky ve výši mnohem vyšší než kolik původně tyto dluhy činily. Pokud daná země není schopna dluh splatit, fondy se zmocňují prostředků z veřejného rozpočtu anebo bohatství přírodních zdrojů, například ropy. Dosahuje se tak obrovských zisků na úkor oněch chudých zemí. Apoštolský stolec má ze zásady za to, že dluhy je třeba splatit. Tyto spekulativní praktiky je však zapotřebí regulovat, poněvadž ruinují chudé země, jejich společnosti mají právo do uspokojení základních potřeb a rozvoje. Je třeba pamatovat, že ekonomika má rovněž sociální důsledky a ty mají prioritu.?

Arcibiskup Tomasi vyjmenoval země, které jsou v nejvyšším stupni oběťmi oněch ?supích fondů?: Kongo, Zambie, Kamerun a Sierra Leone. Vatikánský diplomat také připomněl, že tamější vlády jsou zodpovědné za bídu, která tam panuje. Mezi hlavní problémy těchto zemí zařadil nedostatek transparentnosti v administrativě, korupci a katastrofální nedostatek plánování.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.