Výstava k 90. výročí Kolumbových rytířů v Římě

10.6.2010 

Dokumenty, novinové články a umělecká díla jsou součástí výstavy, která byla včera zahájena v Kapitolských muzeích v Římě. Je věnována devadesáti letům působení Kolumbových rytířů v Římě. Kolumbovi rytíři jsou katolické sdružení vzájemné pomoci původem ze Spojených států amerických. Výstavu, která bude k vidění do 31. října letošního roku, zahájil kardinál Tarcisio Bertone, který Kolumbovi rytíře povzbudil, aby ?pokračovali ve vnitřním přetváření společnosti, obnovovali ji v Kristu a činili z ní Boží rodinu.? Inaugurace výstavy se účastnil představený Kolumbových rytířů Carl Anderson, velmistr Řádu Rytířů svatého hrobu Jeruzalémského, kardinál John Patrick Foley a římský starosta Gianni Alemanno.

Kolumbovi rytíře představil pro Vatikánský rozhlas mluvčí Svatého stolce O. Federico Lombardi:

?Musíme připomenout, že jde o nejpočetnější katolické laické sdružení na světě. Ve Spojených státech je jich přes milion a jsou přítomni také v různých jiných zemích. Tato organizace se zrodila, aby dávala najevo blízkost Petrovu nástupci. Kolumbovi rytíři jsou aktivní na poli komunikací a pomáhají šířit učení Svatého otce. Velmi štědře podpořili činnost Vatikánského rozhlasu, Papežské rady pro sdělovací prostředky a Vatikánského televizního centra, které díky této podpoře mohlo obnovit své vybavení.
Město Řím si touto výstavou připomíná, jak důležitá zde byla činnost Rytířů, také v době války a poválce, zejména po Druhé světové. Přítomnost Kolumbových rytířů v Římě totiž začíná již v dobách Benedikta XV., kdy je papež pozval, aby přišli pracovat do Říma. Byl ohromen jejich velmi pozitivním přínosem během První světové války: pomáhali lidem v obtížných situacích v mnoha částech Evropy. Pozval je sem, aby se věnovali především chudým dětem a dětem ve složitých situacích. Kolumbovi rytíři vybudovali v Římě pět sportovních center, které mají nyní za sebou již dlouhou tradici. Činnost Rytířů má tedy nejen církevní, ale také sociální a humanitární charakter, otevřený pro všechny.
?

Říká o Kolumbových rytířích, kteří si připomínají devadesát let působení v Římě mluvčí Svatého stolce.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.