Jmenován nástupce zavražděného apoštolského vikáře Anatolie

12.6.2010 

Svatý otec dnes jmenoval apoštolským administrátorem ?sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis? apoštolského vikariátu Anatolie (Turecka) mons. Ruggera Franceschiniho, arcibiskupa Izmiru, člena řádu Bratřích menších kapucínů.
Nový administrátor byl jmenován devět dnů po vraždě apoštolského vikáře mons. Luigiho Padovese. Jeho pohřeb se bude konat v pondělí (14.6.) v 10h v Milánském dómě. Pohřbení liturgii budou sloužit milánský arcibiskup, kardinál Dionigi Tettamanzi. Jako zástupce Svatého stolce se ho zúčastní také bývalý apoštolský nuncius v Turecku, mons. Edmondo Farhat. Právě on v roce 2004 uděloval zavražděnému biskupovi biskupské svěcení.

Nově jmenovaný apoštolský administrátor Anatolie, mons. Ruggero Franceschini, se narodil v Itálii v roce 1939. Vstoupil ke kapucínům a v roce 1960 složil věčné sliby. O tři roky později přijal kněžské svěcení. Vystudoval filosofii a literaturu, které poté také vyučoval. V sedmdesátých letech působil jako provinciál kapucínů v Parmě. V roce 1985 byl povolán do Turecka jako superior Kapucínské kustodie. V roce 1993 ho Jan Pavel II. jmenoval apoštolským vikářem Anatolie. Téhož roku také obdržel biskupské svěcení. V roce 2004 byl přeložen do metropolitního sídla v Izmiru. V minulosti již také zastával post předsedy Turecké biskupské konference.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.