Kněz je prvním dělníkem civilizace lásky

13.6.2010 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

V těchto dnech se skončil Kněžský rok. Tady v Římě jsme prožili nezapomenutelné dny za přítomnosti 15 tisíc kněží ze všech částí světa. Rád bych proto dnes poděkoval Bohu za všechny dobrodiní, kterých se v tomto Roku dostalo univerzální církvi. Nikdo je nebude moci nikdy změřit, ale zajisté jsou a ještě budou vidět jejich plody.

Kněžský rok se skončil na slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, která je tradičně ?dnem kněžského posvěcení?. Tentokrát tomu tak bylo zvláštní způsobem. Drazí přátelé, kněz je vskutku darem Kristova Srdce, darem pro církev a pro svět. Ze Srdce Božího Syna, přetékajícího láskou, plynou všechna dobra církve a má v něm původ především povolání oněch mužů, uchvácených Pánem Ježíšem, kteří opouštějí všechno, aby se věnovali cele službě křesťanskému lidu podle příkladu Dobrého Pastýře. Kněz je utvářen toutéž Kristovou láskou, láskou, která Ho vede dát život za své přátele a také odpustit svým nepřátelům. Proto jsou kněží prvními dělníky civilizace lásky. Myslím zde na mnoho postav kněží, známých i méně známých. Někteří byli vyneseni k oltářní úctě, památka jiných je nesmazatelně uchovávána mezi věřícími, byť v nepatrné farnosti. Tak tomu bylo v Ars, francouzské vesničce, kde plnil svoji službu svatý Jan Maria Vianney. Není zapotřebí něco dodávat k tomu, co o něm bylo řečeno v uplynulých měsících. Jeho přímluva nás však od nynějška má ještě více provázet do budoucna. Jeho modlitba, jeho ?úkon lásky?, který jsme tolikrát recitovali během Kněžského roku, ať nadále živí náš rozhovor s Bohem.

Další postavou, kterou bych rád připomenul, je otec Jiří Popiełuszko, kněz a mučedník, který byl beatifikován minulou neděli ve Varšavě. Plnil svou velkorysou a odvážnou službu po boku těch, kteří se zasazovali za svobodu, obranu života a jeho důstojnosti. Toto jeho dílo ve službách dobra a pravdy bylo znamením odporu pro režim, který tehdy vládnul v Polsku. Láska Kristova Srdce ho vedla, aby daroval svůj život, a jeho svědectví bylo semenem nového jara v církvi a ve společnosti. Pohlédneme-li na dějiny, zjistíme, že mnoho stránek autentické duchovní a sociální obnovy bylo napsáno s rozhodujícím přínosem katolických kněží, živených pouze nadšením pro evangelium a člověka, pro jeho opravdovou svobodu, náboženskou i občanskou. Kolik jen iniciativ integrálního rozvoje člověka vzešlo z intuice kněžského srdce!

Drazí bratři a sestry, Neposkvrněnému Srdci Mariinu, jehož liturgickou památku jsme včera slavili, svěřme všechny kněze světa, aby mocí evangelia nadále všude vytvářeli civilizaci lásky.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.