Benedikt XVI. přijal generálního představeného Legionářů Kristových

17.6.2010 

Svatý otec dnes přijal na osobní audienci generálního představeného Legionářů Kristových O. Alvaro Corcuera Martinez del Rio. Nepochybně to souvisí s výsledky apoštolské vizitace u této řeholní kongregace, jak byly podány v tiskovém sdělení státním sekretariátem Svatého stolce 30 dubna t.r.

Zakladatel Legionářů O. Marcial Maciel Degollado se totiž dopouštěl již od založení tohoto řádu koncem 40. let až do 90. let minulého století ?těch nejzávažnějších a objektivních deliktů?. Byl pedofilem, toxikomanem a navíc otcem několika dětí s dvěma ženami. Tyto delikty - jak se praví v tiskovém sdělení - ?měly vážné důsledky pro život a strukturu řeholní kongregace Legionářů, jež jsou takového rázu, že si žádají hlubokou revizi?. Svatý stolec rozhodl o tom, že do čela této řeholní kongregace dosadí zvláštního komisaře, který provede revizi struktury i stanov kongregace, ale který dosud nebyl určen.

Řeholní kongregace Legionářů byla založena roku 1941 a dnes působí ve 20 zemích. Řídí přibližně 160 škol, z nichž 18 středních a vysokých. Samotná kongregace má 800 členů a 2500 seminaristů. Pojí se k ní hnutí Regnum Christi, do něhož náleží přibližně 70 tisíc věřících.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.