Benedikt XVI. ke skupině brazilských biskupů

19.6.2010 

?Napomáhat věřícím žít radost z víry,? ? to je poslání biskupů, o kterém dnes hovořil Benedikt XVI. ke skupině 35 brazilských biskupů na závěr jejich kanonické návštěvy u Svatého stolce. Papež také zdůraznil význam společenství věřících se svými pastýři, pozastavil se u trojího poslání všech pastýřů, tedy učit, posvěcovat a vést a poukázal na to, že biskupové jsou povolání odvážně a autenticky učit pravdu:

?Církev má obrovské poslání střežit a živit víru Božího lidu a připomínat pokřtěným, že i oni jsou mocí svého křtu povoláni být učedníky a misionáři Krista. Pastýři mají pomáhat věřícím v objevování radosti z víry, radosti z toho, že jsou osobně milováni Bohem, který poslal svého Syna pro naši spásu.?

Benedikt XVI. dále zdůraznil, že věřit znamená především svěřit se Bohu, který nás zná a miluje, a to přijetím Pravdy, kterou zjevil v Ježíši Kristu. Svatý otec se pak věnoval poslání posvěcovat. To spočívá zejména ve vysluhování svátostí, zejména eucharistie, ale nejenom to:

?Poslání posvěcovat, které jste obdrželi, vás dále vede k tomu, abyste byli promotory a animátory modlitby v lidské pospolitosti, jež je často neklidná, hlučná a opomíjí Boha. Je třeba vytvářet místa a příležitosti k modlitbě, kde přitom mlčení nevylučuje Boha, ale usnadňuje osobní i komunitní modlitbu, aby lidé mohli poznat a živě zakusit Ježíše Krista.?

Benedikt XVI. dále zmínil poslání pastýřů vést:

?Biskup je povolán spravovat a vnášet řád do života Božího lidu prostřednictvím pravidel, směrnic a návrhů. Toto právo a povinnost biskupů umožňuje diecéznímu společenství žít jednotu a kráčet v upřímném společenství víry, lásky a řádu spolu s Římským biskupem a celou církví, což zároveň umožňuje pociťovat příslušnost k církvi i radost z bratrského společenství.?

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. další skupině brazilských biskupů na závěr jejich návštěvy ad limina.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.