Dvoustranná jednání mezi Vietnamem a Svatým stolcem

21.6.2010 

Po uplynutí jednoho roku se vracejí k diplomatickém jednáním Vietnam a Svatý stolec. Jejich cílem je navázání plných diplomatických vztahů. Ředitel tiskového střediska Svatého stolce O. Federico Lombardi dnes oznámil, že tento čtvrtek (23.6) bude ve Vatikánu zahájeno druhé dvoudenní zasedání příslušné bilaterální komise, která má prohloubit a rozvinout řešení příslušných otázek, které byly stanoveny na prvním zasedání, jež se konalo v Hanoji 16. ? 17. února loňského roku.

Z Vietnamského vládního tisku se lze dozvědět, že na čele delegace, která přijela do Říma je náměstek ministra zahraničí Nguyen Thanh Son. Dalšími jejími členy jsou funkcionáři ministerstva vnitra a náboženských záležitostí.

Ve vztazích církev a stát došlo ve Vietnamu k určitému pokroku. Tamější vláda poprvé oficiálně uznala přítomnost misionářů z kongregace oblátů Neposkvrněné Panny Marie, kteří zde působí již 16 let. Nyní jim byl přiznán statut občanského sdružení. Podléhají francouzské provincii této kongregace. Řeholní sliby přijalo v této kongregaci již 28 rodilých Vietnamců, v noviciátu je 12 osob a dalších 20 tvoří kandidáti. Obláti pracují na periferii Hanoje a zakrátko otevřou misijní centrum u tzv. Montagnardů, tedy domorodého etnika, žijícího v samotách horských terénů Vietnamu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.