Polský episkopát jednal s moskevským patriarchátem

24.6.2010 

V hlavním městě Polska se konalo setkání biskupské konference Polska a moskevského patriarchátu. Tématem rozhovorů byla otázka polsko-ruského smíření. Metropolita Hilarion, předseda odboru pro vnější kontakty moskevského patriarchátu, informoval o tom, že obě strany se seznámily s návrhy společného dokumentu na téma smíření obou národů. Pravoslavný metropolita připustil, že mezi oběma stranami existují odlišnosti v hodnocení historických událostí. ?Netřeba však, abychom komentovali čistě politické otázky. Naším úkolem je podívat se na dějiny, ukázat na chyby, které nás dělí, a vyzvat ke vzájemnému odpuštění a smíření, aby se ony chyby už neopakovaly,? řekl pravoslavný arcibiskup Hilarion Alfjejev.

Polský primas-senior arcibiskup Henryk Muszyński, který reprezentoval episkopát, poznamenal, že i přes odlišnost navržených dokumentů v některých jednotlivostech, je patrný jejich společný cíl, totiž budování jednoty církve v náboženském smyslu.
?Toto vědomí společného úsilí, které od nás žádá Kristus, vytváří velmi silný a stálý základ, který nám umožňuje dohodnout se na jednotlivostech našich společných dějin. Tam, kde bylo nemožné se shodnout, protože naše dějiny se do velké míry utvářely nezávisle, ponechaly jsme věci otevřené, ale snažíme se stanout před Bohem v plné pravdě,? řekl arcibiskup Muszyński.

Bylo dohodnuto, že obě církve budou nadále pracovat nad návrhem společného dokumentu, přičemž bylo zmíněno, že to může trvat i celý rok. Nebyl proto určen termín dalšího společného setkání představitelů moskevského patriarchátu a polské biskupské konference. Zároveň také nebylo vyloučeno, že k podpisu společného dokumentu by mohlo dojít za účasti patriarchy Moskvy a celé Rusi, Kirilla.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.