V Libanonu nový blahoslavený: Estéphan Nehmé

26.6.2010 

Ve městě Kfinan na severu Libanonu se bude zítra konat beatifikace mnicha maronitského obřadu br. Estéphana Nehmé, který zemřel roku 1938 ve věku 49 let. Narodil se v chudé rodině a byl nejmladším ze sedmi dětí. Od útlého věku musel pracovat na poli. V šestnácti letech vstoupil do maronitského mnišského řádu. Pracoval tam jako tesař, zedník a rolník. Věnoval se také charitativní práci během období velkého hladu za první světové války, kdy zachránil před smrtí z podvýživy mnoho dětí. Zítřejší beatifikační liturgii bude předsedat prefekt Kongregace pro svatořečení, arcibiskup Amato, který o něm říká:

?Opakoval často slova ?Bůh mne vidí?. To bylo jeho motto. Žil v neustálé Boží přítomnosti. Byl známý tím, že uměl zachovat mlčení. Jeho slova nikdy nezraňovala bližní. Všichni jej měli rádi, zvláště zaměstnanci klášterních usedlostí. Časně ráno se účastnil mše sv., přistupoval ke sv. přijímání a potom šel do práce. Byl tak moudrý a bystrý, že dovedl uhasit každý spor ještě než mohl vybuchnout. Vyznačoval se velkou schopností vnášet do lidských srdcí pokoj. Mnoho se modlil a dlouho meditoval.?

Libanonský maronitský mnišský řád, do něhož nový blahoslavený patřil, vznikl koncem 17. století. Dnes má skoro 300 kněží, 20 řeholních bratří, asi 60 kleriků a 40 noviců. Kromě pastorace se řád věnuje také práci v nemocnicích, zdravotnických zařízeních a školách, včetně Univerzity Ducha svatého v Kasliku. Má 80 řeholních domů, z nichž 17 je za hranicemi Libanonu. Bratr Estéphan Nehmé bude již třetím mnichem tohoto řádu, vyneseným k oltářní úctě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.