Benedikt XVI. přijal delegaci ekumenického patriarchátu

28.6.2010 

Papež dnes přijal delegaci ekumenického patriarchátu Konstantinopole, která se v Římě každoročně účastní liturgických slavností sv. Petra a Pavla. Delegaci patriarchy Bartoloměje I. vedl metropolita ze Sassimy, Gennadios spolu s dalšími dvěma pravoslavnými hodnostáři. Benedikt XVI. ve své promluvě vyjádřil naději, že ?katolicko-pravoslavný dialog bude pokračovat a významně pokročí.? Papež zmínil také chystané podzimní zasedání biskupské synody o Blízkém východě a řekl:

?Těžkosti, které zakoušejí křesťané na Blízkém východě, jsou v široké míře společné všem: žijí v menšině a touží po autentické náboženské svobodě a pokoji. Je zapotřebí také vést dialog s muslimskými i židovskými obcemi. V této souvislosti bych také rád pozval delegaci ekumenického patriarchátu, aby se účastnila chystaného zasedání biskupské synody.?

Benedikt XVI. dále připomněl téma, které projednává smíšená mezinárodní katolicko-pravoslavná teologická komise, tj. ?Roli římského biskupa v církevním společenství prvního tisíciletí?. ?Je to klíčový moment.? řekl papež.

?Modleme se celým srdcem, aby Duch svatý vedl členy této komise, aby pokračovala v nastoupené cestě na nadcházejícím zasedání ve Vídni, a bylo možné pokročit ve svědomitém studiu tak delikátní a důležité otázky.?

Řekl Benedikt XVI. tří členné delegaci ekumenického patriarchátu Konstantinopole, která přijela do Říma u příležitosti úterní slavnosti sv. Petra a Pavla.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.