Poselství Benedikta XVI. 11. generální kapitule rogacionistů

8.7.2010 

Nový slovník a způsob hlásání evangelia lidem, to žádá Benedikt XVI. v poselství zaslaném 11. generální kapitule rogacionistů Srdce Ježíšova, které hostilo v těchto dnech Duchovní centrum Rogate v Morlupo nedaleko Říma. Téma zasedání znělo: ?Řád života, záruka identity charismatu, vyjádření posvěcení, podpora bratrského společenství a plán poslání.?
Benedikt XVI. požádal otce rogacionisty, aby ?hlásali Dobrou zprávu jazykem a způsobem pochopitelným lidem naší doby, zapojeným do rychle se měnících sociálních a kulturních procesům?. Toto pro dnešek představuje pro inkulturaci velkou výzvu, zdůraznil papež. V Morlupo se sešlo 53 spolubratrů rogacionistů z Evropy, Asie, Afriky a Ameriky, aby hovořili o důležitých otázkách, které budou vsunuty do Stanov a norem institutu, aby se přizpůsobil dnešní době, v souladu s novou citlivostí církve, která vyvěrá z II. vatikánského koncilu a je kodifikovaná v Kodexu církevního práva. Proces přizpůsobení se potřebám dnešní doby začali otcové rogacionisté už na minulé kapitule a nyní se ho snaží dovršit.

?Široké obzory evangelizace a naléhavá potřeba svědčit o evangelním poselství všem bez rozdílů utvářejí prostor vašeho apoštolátu?, připomíná Benedikt XVI. ve svém poselství a zdůrazňuje, že ?mnozí ještě čekají, aby poznali Ježíše, jediného Spasitele člověka a nemálo nespravedlivých situací a morálních i materiálních problémů klade křesťanům otázky?. ?Tak naléhavé poslání vyžaduje neustálé osobní obrácení i obrácení společnosti. Jedině srdce naprosto otevřená působení Milosti ? píše papež ? jsou schopná pochopit znamení doby a reagovat na volání lidstva, které potřebuje naději a pokoj.? Svatý otec proto doporučil rogacionistům uchovávat věrně duchovní dědictví jejich zakladatele svatého Hanibala Marie di Francia a s radostí vykonávat toto poslání, které je platné i dnes, kdy se změnily sociální podmínky, v nichž žijeme. Svatý Hanibal uměl vždy vykonávat starostlivý apoštolát povolání stejně tak jako odvážnou činnost ve prospěch bližního v nouzi. Benedikt XVI. tedy vyzval rogacionisty, aby ve třetím tisíciletí uchovávali velký zápal pro výchovu především mladých, a aby zazářili štědrou pastorační činností ve prospěch těch, kdo trpí na těle i na duši.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.