Týdeník arcidiecéze Soul v iPhonu

12.7.2010 

Jižní Korea je země proslulá svou náklonností k novým technologiím. 49 milionů vlastníků iPhonu, který v sobě spojuje funkce mobilního telefonu, digitálního fotoaparátu, multimediálního přehrávače a zařízení pro mobilní komunikaci s internetem, hovoří za vše. A katolická církve tu nezůstává pozadu.
Arcidiecéze Soul vytvořila pro iPhone speciální aplikaci. Od poloviny července bude na těchto přístrojích možné číst diecézní týdeník. Aplikace je zdarma a těm, kdo ji mají, umožní přečíst si týdeník ještě předtím, než předplatitelům dorazí jeho papírová podoba. Rubriky a stránky jsou díky dotykové obrazovce snadno přístupné.
A touto aplikací arcidiecéze Soul nekončí. Dalším vstřícným krokem příznivcům techniky je aplikace pro malý kapesní počítač iPad, díky níž bude možné se z přístroje modlit liturgii breviáře.
?Církev se přizpůsobuje změnám?, vysvětluje tiskové středisko této jihokorejské diecéze, a připomíná, že podobné kroky tímto směrem byly učiněny už v minulosti. Některé služby umožňují obdržet do mobilního telefonu biblické texty, světce dne nebo zamyšlení nad žalmy. Jiné nabízejí poslech katolického rozhlasového vysílání formou podcast.
Téměř všechny katolické farnosti Jižní Koreje, kterých je 1 400, mají své vlastní internetové stránky, které nabízejí kurzy katechismu on line.V březnu jedna farnost zahájila vysílání první nezávislé internetové televize.
Jihokorejskou církev k těmto krokům mimo jiné inspiruje také poselství k 44. světovému dni sdělovacích prostředků, jehož téma zní ?Kněz a pastorace v digitálním světě: nová média ve službě Slova.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.