Kongregace pro nauku víry aktualizovala ?Normy o nejvážnějších deliktech?

15.7.2010 

Kongregace pro nauku víry dnes zveřejnila aktualizaci takzvaných ?Norem o nejvážnějších deliktech?, což jsou opatření, která této kongregaci umožňují zasáhnout v případě deliktů proti svátostem Eucharistie a Smíření a v případech sexuálního zneužívání spáchaného duchovními na mladistvých. Změny v dosud platné normativě schválil Benedikt XVI. 21. května.
Mezi novinkami oproti předchozím je třeba zdůraznit ty, které umožňují rychlejší řešení, jako například nepostupovat formou soudního procesu, ale vydat ?mimosoudní dekret?, nebo v nejzávažnějších případech Svatému otci podat návrh na propuštění z duchovního stavu.
Další normou, která reaguje na vývoj situace v církvi, je to, že členy tribunálu, advokáty a prokurátory mohou být nově nejen kněží, ale i laici. Analogicky k tomu, není nutné, aby měli doktorát z kanonického práva, požadovanou kompetenci mohou projevit i jinou odborností.
Dále je potřeba zmínit prodloužení promlčecí lhůty z deseti na dvacet let, i nadále je možné tuto lhůtu případně prodloužit. Na stejnou úroveň jako zneužívání mladistvých je postaveno také zneužívání osob s omezenou svéprávností. A nové je také definování trestního skutku získání, držení a šíření dětské pornografie.

Nové směrnice nehovoří, i když je to v dnešní době častým námětem diskuzí, o spolupráci s civilními autoritami. Normy se totiž týkají pouze kanonického trestního řádu, který je plně oddělen od trestního řádu jednotlivých států. Zde je potřeba zdůraznit to, co uvádí ?Průvodce chápání procesů...? zveřejněný na stránkách Svatého stolce, že, co se týká předávání zločinů k soudům, je třeba postupovat podle předpisů občanského práva.

Pro úplnost je třeba dodat, že změny v ?Normách o nejvážnějších deliktech?, se týkají také jiných témat. Do kompetence Kongregace pro nauku víry nově spadají delikty proti víře, tedy hereze, apostaze a schizma, které běžně spadají do kompetence ordinářů. Od nynějška je v těchto případech kompetentní řešit odvolání. V kompetenci mají také delikt nahrávání zpovědí a šíření těchto nahrávek (proti němuž byl vydán dekret už v roce 1988) a pokus o svěcení žen (proti němuž byl dekret vydán v roce 2007).

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.