Prohlášení ředitele Vatikánského rozhlasu k posudku o elektromagnetickém záření

15.7.2010 

Sdělovací prostředky v uplynulých dnech uveřejnily posudek, který před pěti lety nechala vypracovat soudkyně předběžného vyšetřování, Zaira Secchi, v procesu, který viní Vatikánský rozhlas z toho, že elektromagnetické záření z vysílačů v Santa Maria di Galeria a Marina Militare zapříčiňuje zvýšený výskyt rakoviny lidí, žijících v okolí.
Podle posudku zveřejněného v médiích existuje vztah mezi vystavením těmto elektromagnetickým vlnám a zvýšeným výskytem leukémie. Ke zveřejnění zprávy se vyjádřil generální ředitel Vatikánského rozhlasu, otec Federico Lombardi. Podle něj Vatikánský rozhlas přijímá zveřejnění obsahu posudku předběžného vyšetřovacího soudu v médiích s údivem. Samotný tribunál totiž posudek ještě nezveřejnil.

?Vatikánský rozhlas v blízké době představí vlastní zprávu vypracovanou svými technickými poradci, profesorem Umbertem Veronesim a doktorkou Susannou Lagorio. Je třeba připomenout, že v mezinárodní vědecké literatuře v tomto oboru nebyla nikdy prokázána existence příčinného vztahu, jako ten, který má vyplývat z posudku a tudíž ho nelze považovat za ověřený.
V této souvislosti je také třeba znovu připomenout, že Vatikánský rozhlas vždy dodržoval mezinárodní normy o elektromagnetických emisích a od roku 2001, po dohodě s kompetentními italskými autoritami, dodržuje ještě přísnější limity, které stanovila nová italská normativa a pozorně respektuje všechny případné obavy obyvatelstva.?
reaguje ředitel Vatikánského rozhlasu, otec Federico Lombardi na zveřejnění posudku o vlivu elektromagnetické záření.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.