Správní rada nadace Populorum Progressio bude zasedat v Santo Domingo

16.7.2010 

Předseda Papežské rady Cor Unum a nadace Populorum Progressio, kardinál Paul Josef Cordes navštíví příští čtvrtek 22. července Haiti, kde jménem Svatého otce předá dar 250 tisíc dolarů na rekonstrukci školy svatého Františka Sáleského v Port-au-Prince, kterou zničilo letos v lednu zemětřesení. Informuje o tom tisková zpráva Papežské rady. Mimo tento dar přiveze jménem Svatého otce kardinál Cordes také dar pro Caritas Haiti.
Návštěva se koná v souvislosti s výročním zasedáním Správní rady nadace Populorum Progressio, které se bude konat od 20. do 23. července v Santo Domingo, v Dominikánské republice. Správní rada bude rozhodovat o financování projektů ve prospěch domorodých, míšeneckých a afroamerických vesnických komunit v Latinské Americe a Karibiku.
Je to poprvé, kdy Správní rada zasedá v některé ze zemí Karibiku, oblasti, kde žije významná část afroamerické venkovské populace. V zemích Latinské Ameriky se zasedání správní rady nadace konají proto, aby její členové měli možnost seznámit se osobně s životem v různých oblastech kontinentu a zároveň jednotlivým místním církvím přiblížit práci nadace Populorum Progressio.
Zasedání zahájí 20. července slavností bohoslužba v katedrále v Santo Domingo. Předsedat jí bude tamní arcibiskup kardinál Nicolás de Jesús López. Součástí zasedání bude také tisková konference, na níž bude představena práce nadace.
Ve čtvrtek 22. července se bude konat už zmiňovaná návštěva Haiti, kde už mnoho let nadace financuje velké množství projektů, které začaly už dávno před letošním zemětřesením. Delegace navštíví uprchlické tábory, jenž provozuje katolická církev.
Odpoledne je pak v sídle apoštolské nunciatury na programu setkání se zástupci humanitárních organizací působících v zemi. Společně také navštíví sídlo národní Charity.
Jak připomíná zpráva Papežské rady Cor Unum, letos bylo představeno 230 projektů pro 20 zemí, které chtějí reagovat na potřeby v různých oblastech: zemědělská produkce, chov, drobná řemesla; infrastruktura; výchova a vzdělávání... Největší počet projektů představila Brazílie (57), pak Kolumbie (41), Perù (21), Haiti (20), Ekvádor (19), Salvador (13), Bolívie (8), Guatemala (8), Chile (7), Argentina (6), Dominikánská republika (6), Kostarika (4), Mexiko (4), Paraguay (4), Uruguay (3), Venezuela (3), Kuba (2), Panama (2), Antily (1) a Nikaragua (1).

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.