Arménsko-katolický exarcha Jeruzaléma k synodu pro Blízký východ

26.7.2010 

Zasedání biskupského synodu pro Blízký východ, které se bude ve Vatikánu konat letos v říjnu, je příležitostí ukázat situaci tamní církve. Ta, ve všech ritech a v různých zemích tohoto regionu, žije v obtížných podmínkách. Hovoří arménsko-katolický exarcha Jeruzaléma mons. Rafael Minassian:

?Je pravda, že se tyto země nazývají demokratické, je tu svoboda projevu, vyznání a tak dále, ale ve skutečnosti je tu mnoho problémů. Od země k zemi jsou to problémy v soužití, s veřejným přihlášením se ke křesťanství. Velmi trpíme neustávajícím exodem, k němuž dochází kvůli nedostatku svobody projevu a kultu. Zvlášť v Turecku ? stejně jako v ostatních muslimských zemích ? jsou stále problémy. Ne vždy jsem dobře přijímáni.?

Co může dát východní církev církvi univerzální?

?Tenhle synod pro východní církev, který se zrodil z iniciativy Svatého otce, je důležitý pro život univerzální církve na východě. Jsou tu některá velmi důležitá témata. Za prvé: Jak žít křesťanskou víru v zemi společenského a politického útlaku? Za druhé: Jak přesvědčit naše věřící, aby na Blízkém východě zůstali. Budeme se snažit na tomto synodu najít způsob, jak ujistit věřící, aby i přes sociální a politické obtíže zůstali. Kromě toho ? a to je ještě důležitější ? se musíme naučit spolupracovat a být jednotní v různosti, tak jak je to napsáno v Instrumentum Laboris. Myslím, že podaří-li se nám udělat tenhle první krok k jednotě, respektovat jeden druhého, spolupracovat v těchto zemích Blízkého východu, bude to už 50% úspěchu tohoto synodu.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.