Řím zaplavily zástupy mladých ministrantů

3.8.2010 

Ministranti z celé Evropy připutovali do Říma. Dnes v podvečer se jich sešlo na náměstí sv. Petra více než 50 tisíc. V úterý dopoledne v bazilice sv. Pavla za hradbami se účastnili mše svaté, kterou sloužil biskup z Palestrini, mons. Domenico Sigalini u příležitosti jejich výroční desáté pouti do Věčného města. Mons. Sigalini, který je zároveň generálním asistentem Italské katolické akce ve své promluvě povzbudil přítomné chlapce i děvčata, aby následovali Ježíše navzdory svodům tohoto světa. Ve středu dopoledne se mladí služebníci od oltáře setkají s Benediktem XVI., který po třítýdenním přerušení v důsledku svého letního odpočinku opět zahájí pravidelné středeční generální audience. Mons. Sigalini Vatikánskému rozhlasu řekl:

?Tito mladí jsou všeobecně vysoce velkodušní a prožívají v srdci zkušenost víry, když přisluhují v liturgii, která je cílovým i výchozím bodem každé křesťanské zkušenosti. Ocitají se tak v srdci křesťanského života. Jsou schopni stavět své životy na osobním vztahu k Bohu, protože mají rádi modlitbu. Nechybí jim, samozřejmě, veškerá vitalita jejich mládí. Jsou pro církev zdrojem, pomocí k neustálé kontrole naší schopnosti komunikovat se světem mladých i v otázkách velmi hlubokých jakými jsou právě modlitba a liturgická služba. Je to mládež schopná být apoštoly a zvěstovateli.
Dalo by se říci, že je to skoro ?podivné?, když se uprostřed záplavy nabídek k zábavě, jimiž je evropská mládež dnes vystavena, dovedou najít mnozí, kteří si vyberou něco, co vyžaduje oběť, protože musejí být přítomni nezřídka brzy ráno v kostele, zatímco jejich kamarádi ještě spí. A přichází s nadšením. Domnívám se, že ve světě mladých dnes chybějí náročné nabídky. Existuje tendence odsouvat stranou příležitost i k malým obětem, což vede k poklesu jejich sil, protože mládež je tak vlastně obírána o svou energii.
?

Říká mons. Sigalini v souvislosti s probíhajícím setkáním více než 50 tisíc ministrantů ze 17 zemí Evropy ve Věčném městě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.