Média a spiritualita filmů po čtyřiceti letech

8.3.2004 

U příležitosti 40. výročí dekretu II. Vatikánského koncilu Inter mirifica se ve Vatikánu sešlo plenární shromáždění Papežské rady pro hromadné sdělovací prostředky. Podle předsedy Rady, arcibiskupa Johna Foleyho, každý z členů a poradců Papežské rady dostal za úkol shrnout nejdůležitější události ve světě sdělovacích prostředků za posledních 40 let a předložit zároveň svou vizi situace médií pro příštích 10 let. Na programu je také diskuse o návrhu dokumentu na téma ?Spiritualita a kinematografie?.

Dekret Inter mirifica byl vyhlášen papežem Pavlem VI., 4. prosince 1963. Název ? jak je zvykem ? odráží první slova dokumentu: ty mluví v tomto případě o ?podivuhodných technických vynálezech?, které umožňují ?velmi snadné sdělování zpráv myšlenek a pokynů všeho druhu?. Dekret o hromadných sdělovacích prostředcích vypracoval Sekretariát pro tisk a představení , v rámci koncilní Komise pro apoštolát laiků.

Současná Papežská rada pro hromadné sdělovací prostředky měla v minulém století mnoho podob. Její první předchůdkyní byla Papežská poradní a revizní komise pro filmy s náboženským nebo morálním obsahem, ustanovená 30. ledna 1948. V lednu 1952 ji Pius XII. změnil na Papežskou komisi pro kinematografii a rozšířil její agendu. Další fází byla Papežská komise pro kinematografii, rozhlas a televizi, která dostala za úkol mimo jiné také organizaci Mezinárodních katolických kongresů. Papež Jan XXIII. v Motu proprio Boni Pastoris z 22. února 1959 povýšil komisi na řádný úřad Svatého stolce, podléhající státnímu sekretariátu. O rok později byl v rámci Komise ustanoven jeden z 12 přípravných sekretariátů pro II. vatikánský koncil.

Po některých menších změnách povýšil Jan Pavel II. Apoštolskou konstitucí Pastor Bonus z 28. června 1988 dosavadní komisi na Papežskou radu pro hromadné sdělovací prostředky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.