Augusto del Noce - prorok, který šel proti proudu

12.8.2010 

11. srpna uplynulo 100. výročí narození Augusta del Noce, jednoho z největších filosofů 20. století. Del Noce odhalil a pronikavě analyzoval zla a protiřečení naší doby. Poukázal zejména na tragické důsledky šíření ateismu a náboženské lhostejnosti. Filosof křesťanské tradice Del Noce předpověděl pád komunismu v době, kdy sovětský režim byl považován za neotřesitelný. O aktuálnosti myšlení tohoto italského filosofa mluví v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas profesor politické filosofie na římské Univerzitě La Sapienza, Gian Franco Lami:

?Del Noceho aktuálnost spočívá v jeho metodě myšlení, kritické metodě, která nahlodává falešnou sebejistotu modernosti a znovu konkretizuje tradiční myšlení a dává mu za pravdu.?

Del Noce byl ? velmi stručně řečeno ? prorocký a zároveň šel proti proudu, což ho také nemálo stálo?
?Šel proti proudu, protože ve svém hledání tradičního myšlení narážel na masová hesla, která dnes tvoří podklad či obecné povědomí každodenní existence; byl prorocký? a stačí jen pomyslet na Berlínskou zeď, o jejímž pádu, nejenom že nikdy nepochyboval, ale také jej hlásal po dlouhá léta, kdy nikomu ani na mysl nepřišlo, že by k němu mohlo opravdu dojít. Stalo se tak ? naneštěstí právě v tom roce, kdy zemřel, v roce 1989, takže ono teoretické i praktické vítězství, na kterém měl podíl, už nemohl patřičně vychutnat.?

Mluví-li se o Augustovi Del Noce, přichází na mysl také souvislost s magisteriem Benedikta XVI?
?Zajisté by s Benediktem XVI. byl zajedno na rovině teoretické i praktické. Stačí pohlédnout na zatím poslední encykliku, která hovoří o lásce v pravdě. Tady lze říci, že filosofický model, který zastával Del Noce, zapadá právě do oné láskyplnosti pravdy, do hledání rostoucí pravdy, do myšlenkového procesu, který dává růst.?

Říká profesor římské univerzity Gian Franco Lami v souvislosti se včerejším stým výročím narození významného křesťanského filosofa Augusta del Noce.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.