Po 88 letech smí Bartoloměj I. sloužit liturgii v Panagia Sümel

14.8.2010 

Ekumenický patriarcha Bartoloměj I. bude v neděli 15.srpna předsedat božské liturgii z pravoslavné slavnosti Zesnutí P. Marie v proslulém klášteře Panagia Sümela v regionu Trabzon v Turecku. Jde o historickou událost, protože to bude poprvé po 88 letech, kdy turecké úřady dovolí slavení liturgie v místě, které je pravoslavnými křesťany pokládáno za jedno z nejdůležitějších center v zemi. ?Je to gesto dobré vůle ve vztahu k věřícím pravoslavné církve,? řekl prefekt Trabzonu Recep Kizilcik po rozhodnutí, které přijalo turecké ministerstvo kultury na pokyn premiéra Erdogana, který je otevřen pro dialog s náboženskými menšinami. Pro pochopení významu tohoto gesta je třeba vzít do úvahy, že liturgii bude možné sledovat v přímém televizním i rozhlasovém přenosu v celém Řecku.

Klášter Panagia Sümela, který je dnes přeměněn na muzeum, založili roku 386 za císaře Theodosia Velkého dva mniši, kteří podle tradice našli ve zdejší jeskyni ikonu Matky Boží, Theotokos. Nynější klášterní budova je ze 13. století a zůstala prakticky netknutá i po otomanské invazi v 16. století. Až do začátku 20. století byl pak klášter cílem poutí křesťanů z Malé Asie a z východního pobřeží Černého moře. Mnišská komunita stejně jako místní obyvatelstvo muselo zdejší lokalitu opustit až roku 1923 po řecko-turecké válce a následné Lausannské dohodě. Ikona Panagia Sümela byla převezena do Řecka roku 1930 a nachází se dnes v novém klášteře vybudovaném ve střední Makedonii.

Toto jednorázové povolení udělené řeckým pravoslavným křesťanům je jedním z několika kroků, které v poslední době podnikla turecká vláda. Nedávno dovolila restaurovat a otevřít dva kostely syrské pravoslavné církvi, která má v Turecku asi 5000 členů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.