Nanebevzetí P.Marie - 100 tisíc poutníků, 83 tisíc jich přišlo pěšky

16.8.2010 

Včerejší slavnost Nanebevzetí Panny Marie slavil v národní svatyni na Jasné Hoře polský primas Józef Kowalczyk za účasti asi 100 tisíc věřících, z nichž většinu - 83 tisíc - tvořili poutníci, kteří přišli do mariánské svatyně pěšky z různých částí Polska. Arcibiskup Kowalczyk v homilii zdůraznil, že kříž se nesmí stát předmětem politického dohadování.

?Nejsvětější Matko vypros nám dar moudrosti, který se vydobývá v modlitbě a nikoli politickými kličkami? ? modlil se hnězdenský metropolita, který Poláky nabádal, aby tahanicemi a nedorozuměními neničili národní jednotu a solidární klima smutku a úcty k obětem katastrofy ve Smolensku. ?Kříž nemůže být nástrojem sporů ? zdůraznil primas. Cíle, které si kladou politici, je třeba dosahovat jedině cestou dialogu. Ponechme kříži takový význam a smysl, který je zakořeněn v naší národní tradici a který umíme ctít i milovat, z něhož se umíme těšit, pomocí něhož umíme tvořit a také se bránit.? Polský primas složil na oltář také utrpení obyvatelstva stiženého letošními povodněmi a vyjádřil přesvědčení, že díky všeobecné solidaritě a podpoře bude proměno na dobro pro ty, které postihla bolest a ztráty.

Převor paulínské komunity na Jasné Hoře, O. Roman Majewski, během první ranní mše svaté na tomto mariánském poutním místě vyjádřil přesvědčení, že křesťanské hodnoty nelze nahradit pravidly politické korektnosti. ?Univerzálnost křesťanství a katolické víry nespočívá na tom, že je vyznává většina, nýbrž na tom, že obsahuje také morálku, která vede k moudré, opravdové lásce dokonce i vůči vlastním protivníkům. Proto také chybějí racionální důvody k odmítání křesťanské víry nebo ke strachu z ní,? řekl O.Majewski.

Na včerejší pouť přišlo do Čenstochové pěšky 83 tisíc věřících v celkem 54 poutních skupinách. Největší skupina ? 16 tisíc lidí - přišla z Varšavy. Právě z hlavního města přicházejí poutníci každý rok pravidelně již od roku 1711 a to bez ohledu na historické a politické okolnosti. Varšavská poutní trasa je dlouhá přibližně 210 km. Není však nejdelší. Tento primát má pěší pouť z poloostrova Hel v Baltském moři, která měří 638 km.

Podle údajů Zeměpisného institutu náboženství při Jagelonské univerzitě v Krakově se na světě každoročně vydává na pouť 300 milionů osob, z nichž 50% tvoří křesťané a to nejenom katolíci. V Polsku je to ročně kolem 7-8 milionů obyvatel. Pěšky se jich letos rozhodlo vyrazit na pouť téměř půl milionu. Cílem většiny z nich ? asi 250 tisíc ? je v průběhu letních měsíců právě národní svatyně Jasná Hora v Čenstochové.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.