100 let od narození bl. Matky Terezy z Kalkaty

21.8.2010 

?Bůh nás stvořil pro větší věci: milovat a být milováni.? To je motto oslav stého výročí narození blahoslavené Matky Terezy z Kalkaty. Na celém světě zakladatelku kongregace Misionářek lásky připomenou eucharistické bohoslužby, modlitební vigilie, novény a sympozia.

Agnese Bojaxhiu, jak znělo její občanské jméno, se narodila 26. srpna ve Skopji, albánským rodičům. A právě v jejím rodném městě, které je nyní hlavním městem Makedonie, bude v den stého výročí jejího narození předána v parlamentě Národní cena ?Matky Terezy?. Odpoledne bude v katedrále Nejsvětějšího Srdce předsedat slavnostní bohoslužbě bělehradský arcibiskup Stanislav Hočevar a poté bude v Památníku - domě ?Matky Terezy? zahájena výstava chorvatského fotografa Zvonimira Atietiće. Oslavy v Makedonii budou pokračovat až do konce roku.

V Albánii byla na 26. srpna ohlášena národní pouť do katedrály ve Vau-Dejës. Mši svaté tu bude předsedat mons. Rrok Kola Mirdita, arcibiskup diecéze Durres-Tirana a koncelebrovat s ním bude apoštolský nuncius v Albánii mons. Ramiro Moliner a celý biskupský sbor.

Kosovo vyhlásilo letošní rok ?Rokem Matky Terezy? a blahoslavenou si připomene 5. září. V den, na který připadá její liturgická památka, bude v Prištině slavnostně otevřen jí zasvěcený kostel. Jeho stavba začala v roce 2003 na přání biskupa Sopiho a prezidenta Rugova.

V Římě bude 26. srpna v 19. hodin kardinál Angelo Comastri předsedat mši svaté v bazilice San Lorenzo in Damaso. Zúčastní se jí řeholní kongregace a společenství kontemplativního života založené Matkou Terezou a mnozí dobrovolníci a příznivci její kongregace. Bohoslužbě bude v paláci Cancellerie předcházet inaugurace výstavy fotografií s názvem ?Blahoslavená Tereza z Kalkaty, život, dílo, poselství?. V předvečer liturgické památky, v sobotu 4. září se pak v římském kostele svatého Řehoře na Celiu bude konat modlitební vigilie a v neděli 5. září tu bude sloužit mši svatou prefekt Kongregace pro evangelizaci národů, kard. Ivan Dias.

Bohoslužby a novény jsou na programu i v dalších evropských městech například v Paříži, Madridu, Barceloně nebo Praze, kde komunita Sester Matka Terezy připravuje na 22. srpna od 10.00 hodin adoraci a poté zahájení výstava fotografií a textů Matky Terezy. V kostele sv. Vojtěcha ve Stejskalově ulici v Praze bude 29. srpna v 15.00 sloužit mši svatou kardinál Miloslav Vlk a poté bude následovat prezentace života Matky Terezy. Ve stejném kostele bude 5. září sloužit mši svatou P. Václav Sochor. Adorace za kněze se bude konat 24. září od 17.00 hodin v Centru Matky Tereza v Praze-Hájích a po ní bude následovat přednáška P. Lea Maasburga, který Matku Terezu doprovázel při mnoha jejích aktivitách a také při její druhé návštěvě v České republice.

V Indii, kde Matka Tereza strávila většinu svého života, začaly oslavy už v úterý 17. srpna novénou ve všech farnostech arcidiecéze Kalkata, kde sídlí mateřský dům Misionářek lásky, v němž bude slavnostní bohoslužbu ke stému výročí narození sloužit kardinál Telesphore Toppo, arcibiskup indického Ranchi.

V Novém Dillí oslavy výročí zahrnují sympozium o blahoslavené Matce Tereze a dvě divadelní a taneční představení. Příští soboru 28. srpna se bude také v tamní katedrále konat vzpomínková bohoslužba, které se zúčastní také indická prezidentka Pratibha Patil. Při té příležitosti bude také představena mince na památku blahoslavené řeholnice.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.