V severní Koreji sílí projevy nespokojenosti

21.8.2010 

Potravinová krize v Severní Koreji zasáhla už i hlavní město. Stojí za ní mimo jiné loňská měnová reforma a ekonomické ?pětiletky?, které komunistický režim v Severní Koreji ještě nepřestal využívat. Potravinová situace v Pchjongjangu jakožto hlavním městě byla vždy o něco lepší než ve zbytku země, ale nyní je i on ? v důsledku růstu cen a nedostatku základních potravin v obchodech - sužován hladem.

Agentura AsiaNews posbírala svědectví některých bývalých obyvatel severokorejské metropole, kterým se podařilo utéct do Jižní Koreje. Podle nich začínají v zemi sílit projevy nespokojenosti. Obyvatelé hlavního města byli zvyklí na snazší přístup k nejlepšímu zboží, které se do země dostalo. ?Život tu už ale nebude stejný, distribuce potravin přestala fungovat. A změnil se způsob jak na tuto situaci lidé reagují: v červenci a srpnu bylo možné koupit jenom brambory, a začínáme pociťovat opravdové protesty proti vládě?, říká zdroj agentury AsiaNews. Nespokojenost podle něj začaly projevovat i privilegované složky společnosti jako vojáci a členové národní bezpečnosti, kteří nyní dostávají stejně jako zbytek obyvatel omezené příděly. ?Bez jídla žádný patriotismus nebude trvat dlouho?, dodává zdroj agentury AsiaNews.

Potravinová situace v Severní Koreji je neudržitelná už dvě desetiletí. Letos se k nefunkčnímu plánování ekonomiky nezávislé na ostatních zemích a tragické měnové reformě z konce loňského roku přidaly také sankce mezinárodního společenství poté, co vláda Kim Čong-ila oznámila obnovení jaderného programu. Díky nim ze severokorejského trhu zmizelo veškeré zahraniční zboží.

Severokorejská vláda loni v prosinci kvůli vysoké inflaci škrtla dvě nuly na hodnotě svých bankovek (bankovka 100 wonů má tak nyní hodnotu pouze wonu jednoho) a z milionů lidí tak udělala žebráky. Autor měnové reformy, která vyvolala mezi lidem velkou nespokojenost, byl v letos v březnu popraven.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.