Disidenti žádají od Církve otevřené odsouzení Castrova režimu

21.8.2010 

Uvědomovali jsme si, že úloha prostředníků v kauze propuštění kubánských vězňů může být interpretována různými způsoby, rovněž negativně. Církev se ovšem řídí výlučně humanitárními ohledy, nikoliv politickými ? čteme v prohlášení tiskového mluvčího havanského arcibiskupa. Odpovídá v něm na otevřený list 165 kubánských disidentů.

Připomeňme, že díky intervenci místní církve Castrův režim propustil 27 členů opozice, vězněných v nelidských podmínkách od roku 2003. Všichni pak i se svými rodinami Kubu opustili. Podle signatářů protestního listu Církev tímto posloužila diktatuře. Režim se zbavil nepohodlných vězňů a jejich rodin, které po řadu let protestovaly na ulicích Havany. Navíc po amnestii vyjednané Církví nastoupila další vlna zatýkání. Nedávno uprázdněné cely se zaplňují novými politickými vězni, upozorňují disidenti. Požadují od Církve jednoznačné stanovisko ke Castrově režimu. Když biskupové považují za vhodné veřejně vystupovat proti embargu, proč stejně rozhodně neodsoudí diktaturu, která nedoléhá na život všech Kubánců o nic méně, ptají se signatáři otevřeného listu papeži Benediktu XVI.

V reakci na obvinění ze strany kubánských disidentů havanská arcidiecéze připomíná, že Církev se pouštěla do vyjednávání, aby vyhověla prosbám rodin vězňů. Naplnili jsme tak naše pastorační poslání, kterému i nadále zůstáváme věrni, čteme v prohlášení tiskového mluvčího arcidiecéze P. Orlanda Màrqueze.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.