Maria je první, která vstoupila do Božího království

22.8.2010 

Benedikt XVI. před Angelus, Castel Gandolfo

Drazí bratři a sestry,
Osm dní po slavnosti Nanebevzetí nás liturgie vybízí uctít Blahoslavenou Pannu Marii titulem Královna. Matka Kristova je rozjímána jako korunovaná svým Synem, to znamená přidružená k Jeho královské hodnosti, jak to znázorňují četné mozaiky a obrazy. Také tato památka připadá letos na neděli a dostává se jí většího světla Božím Slovem a týdenním slavením Velikonoc. Ikona Panny Marie Královny nachází svůj významný odraz zejména v dnešním evangeliu, kde Ježíš praví: ?Jsou poslední, kteří budou prvními, a jsou první, kteří budou posledními? (Lk 13,30). V tomto typickém Kristově vyjádření, podaném několikrát evangelisty v obdobných formách, se zřetelně odráží téma, které je drahé jeho prorockým kázáním. Madona je dokonalým příkladem této evangelní pravdy, že totiž Bůh ponižuje povýšené a mocné tohoto světa a povyšuje ponížené (srov. Lk 1,52).

Nepatrná a prostá dívka z Nazareta se stala Královnou světa! Toto je jeden z divů, které zjevují srdce Boha. Mariina královská hodnost je přirozeně totálně spojena s královskou hodností Krista. On je Pánem, kterého po ponižující smrti na kříži, Otec povýšil nad každé jiné stvoření na nebi, na zemi i pod zemí (srov. Flp 2,9-11). Neposkvrněná Matka byla úradkem milosti plně přidružena k tajemství Syna, k jeho Vtělení, k jeho životu pozemskému, nejprve skrytému v Nazaretě a potom zjevenému jeho mesiášskou službou, k jeho Utrpení a smrti a nakonec ke slávě Vzkříšení a Nanebevstoupení. Matka sdílela se Synem nejenom lidské aspekty tohoto mystéria, ale působením Ducha svatého v ní také hluboký záměr božské vůle, takže celá její obyčejná a pokorná existence, byla povýšena, proměněna a oslavena tím, že prošla ?úzkou branou?, kterou je samotný Ježíš (srov. Lk 13,24). Ano, Maria je první, která prošla cestou, otevřenou Kristem, aby vstoupila do Božího království, cestou přístupnou všem lidem, těm, kteří důvěřují Božímu Slovu a snaží se je uvádět ve skutek.

V dějinách obcí a národů evangelizovaných křesťanským poselstvím existují nesčetná svědectví veřejné a v některých případech dokonce institucionální úcty k Panně Marii Královně. Dnes však chceme jako děti církve především obnovit naši úctu k Té, kterou nám Ježíš ponechal jako Matku a Královnu. Svěřme její přímluvě každodenní modlitbu za pokoj, zejména tam, kde nejvíce řádí absurdní logika násilí, aby všichni lidé došli k přesvědčení, že si na tomto světě máme vzájemně pomáhat jako bratři a budovat tak civilizaci lásky. Maria, Královno míru, oroduj za nás.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.