Kongregace pro evangelizaci pomáhá nemocným AIDS

23.8.2010 

Církev spravuje v misijních územích na celém světě stovky center prevence a péče o nemocné AIDS/HIV. Děje se tak nezřídka prostřednictvím Kongregace pro evangelizaci národů, která mohla letos díky štědrému dárci rozdělit 1,2 miliony euro 131 centrům v 41 zemích. Většinu pomoci obdržela Afrika, kde dostalo podporu 104 center ve 24 zemích. Potom následuje Amerika se 14 asistenčními centry v 6 zemích, dále Asie, kde dostalo pomoc 11 center v 9 zemích a nakonec Oceánie, kde se pomoc týkala 3 center ve 2 zemích. Referuje o tom dnes agentura Fides, tisková agentura zmíněné Kongregace.

AIDS je jednou z nejrozšířenějších pandemií na celém světě, zejména v Africe. Přestože nové výdobytky medicíny a objevy stále účinnějších léků dovedou velké množství nakažených osob léčit a vyléčit, tato nemoc si každoročně vyžádá velký počet obětí. Je proto velmi důležité prosazovat patřičné programy prevence, aby lidé pochopili, že se vystavují velkému riziku, pokud se dostávají do kontaktu, zejména intimního, s osobami, které jsou nositelkami tohoto viru.

Kromě toho určil misijní vatikánský úřad přibližně 300 tisíc euro na podporu uprchlíků, zejména v zóně Likouala v Republice Kongo, Darfúru v Súdánu, Gulu v Ugandě a lidem postiženým zemětřesením na Haiti. Uprchlíci žijí v mnoha částech světa v ubohých podmínkách, trpí hladem v důsledku válek a přírodních pohrom a jsou proto velkou výzvou. Pomáhat jim, není jenom gesto křesťanské lásky, ale také projev solidarity, diktované sociální spravedlností, na níž mají nárok všechny národy.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.