Benedikt XVI. k situaci v Somálsku

25.8.2010 

Nádvoří uvnitř letní papežské rezidence v Castel Gandolfu dnes dopoledne nestačilo pojmout všechny věřící, kteří si přišli poslechnout pravidelnou středeční katechezi Benedikta XVI. Mnozí z nich proto museli zůstat na náměstí před rezidencí, odkud sledovali průběh generální audience z velkoplošné obrazovky. Benedikt XVI. poukázal na potřebu duchovních souputníků (zpovědníků) a také důvěrnějšího poznání světců, zejména těch, jejichž jména nosíme. V souvislosti s tím se pak pozastavil u postavy sv. Augustina:

?Rád bych zdůraznil ještě jednou důležitý aspekt jeho lidské a křesťanské zkušenosti, jenž je aktuální také v naší době, kdy se zdá, že relativismus je paradoxně onou pravdou, kterou se má řídit myšlení, rozhodování i jednání. Svatý Augustin je mužem, který nikdy nežil povrchně. Žízeň, neklidné a ustavičné hledání Pravdy je jednou ze základních charakteristik jeho života. Nikoli však hledání ?pseudo-pravd?, neschopných dát srdci trvalý pokoj, ale oné Pravdy, která dává smysl existenci a je ?příbytkem?, ve kterém srdce nachází klid a radost.
?
V deváté knize svých
Vyznání světec podává rozhovor se svou matkou, svatou Monikou, jejíž liturgická památka připadá na tento pátek, na pozítří. Je to velmi krásná scéna: on a jeho matka jsou v Ostii v jednom hotelu a z okna pozorují nebe a moře, překračují nebe a moře a na chvíli se dotknou srdce Božího v tichu tvorstva. A tady se objevuje zásadní myšlenka na cestě k Pravdě: tvorstvo má umlknout, nastává-li ticho, ve kterém může promluvit Bůh. To je vždycky pravda. I v naší době. Někdy jakoby panoval určitý strach z mlčení, z usebranosti, z přemýšlení o vlastních činech, o hlubokém smyslu vlastního života. Často, jelikož to vypadá snadněji, se raději žije pouze pomíjivým okamžikem v iluzi, že dá nepomíjivé štěstí; raději se žije povrchně, bezmyšlenkovitě. Je to strach hledat Pravdu nebo snad strach z toho, že Pravda nalezne nás, uchopí a změní náš život, jako se to stalo svatému Augustinovi.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Po pozdravech v různých jazycích, pak Svatý otec obrátil pozornost k nynější situaci v Somálsku:

?Myslím na Mogadišo, odkud přicházejí zprávy o krutém násilí a které se včera opět stalo dějištěm dalšího krveprolití. Jsem nablízku rodinám obětí a všem kteří v Somálsku trpí v důsledku nenávisti a nestability. Doufám, že se za pomoci mezinárodního společenství nebude šetřit silami na znovunastolení úcty k životu a k lidským právům.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.