Poselství Papežské rady k závěru Ramadánu

28.8.2010 

Křesťané a muslimové mají společně čelit mezináboženskému násilí. ?Slavnost, kterou končí Ramadán, je vhodnou příležitostí obrátit se k věřícím muslimům se ?srdečným přáním pokoje a radosti?, stojí v poselství Papežské rady pro mezináboženský dialog k zakončení muslimského postního měsíce Ramadánu.

Text podepsaný předsedou zmíněné rady kardinálem Jean-Louis Tauranem a jejím sekretářem arcibiskupem Pier Luigim Celatou zdůrazňuje, že ?přátelská setkání? v těchto dnech mezi muslimy a věřícími jiných náboženství, zvlášť křesťanů, nabízí příležitost posílit dialog a spolupráci. Své poselství letos Papežská rada pro mezináboženský dialog zaměřila na společnou snahu křesťanů a muslimů bojovat proti násilí mezi věřícími různých náboženství a pozastavuje se nad tím, co v různých částech světa vede k zneužívání náboženství.
Někdy jde o ?manipulaci náboženství za politickými či podobnými cíli, o diskriminaci na základě etnika či náboženské identity, rozdělení nebo společenské napětí. Přímými i nepřímými zdroji násilí mezi náboženskými komunitami, nebo dokonce uvnitř jednotlivých komunit, je také nevzdělanost, chudoba, nedostatečný rozvoj a nespravedlnost.

Náboženské i občanské autority musí ve prospěch dobra celé společnosti přispět k ?uzdravení? podobných situací, zdůrazňuje poselství. K zastavení násilí, které na sobě páchají věřící různých náboženství, je zapotřebí ?otevřít srdce vzájemnému odpuštění a smíření?, uznat a respektovat ?důstojnost a práva každé lidské bytosti, bez jakéhokoliv rozlišování založeného na etnické či náboženské příslušnosti?, tak lze dojít k ?pokojnému a plodnému soužití?. V různých výchovných prostředích: v domovech, ve školách, v kostelích a v mešitách, je potřeba položit zvláštní důraz na ?formaci k respektu, dialogu a bratrství?.

Poselství Papežské rady pro mezináboženský dialog k zakončení muslimského postního měsíce Ramadán závěrem připomíná, že k podpoře míru a harmonického soužití mezi různými náboženskými komunitami, je také potřeba, aby náboženští představitelé i školní učebnice, představovaly náboženství objektivním způsobem.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.