Začal kongres o křesťanských laicích v Asii

31.8.2010 

Jak hlásat Ježíše Krista v dnešní Asii, ptají se účastníci Kongresu katolických laiků, který dnes začal v jihokorejském Soulu. Na 400 zástupců asijských biskupských konferencí, církevních hnutí a nových komunit bude do neděle 5. září uvažovat nad možnostmi evangelizace v Asii. Kongres má být školou křesťanské naděje, říká kardinál Stanisław Ryłko, předseda papežské rady pro laiky, která je spoluorganizátorem setkání:

?Téma kongresu má ukazovat k samotnému jádru evangelizačního poslání Církve: hlásat Ježíše Krista jako jediného Spasitele lidstva. V Asii je to otázka velmi živá. Vždyť tento kontinent s téměř čtyřmi miliardami obyvatel, z nichž je křesťanů pouhých 120 milionů, má právo slyšet radostnou zvěst o Kristu Spasiteli člověka.?

Od minulého asijského kongresu uplynulo 16 let. Jak se za to dobu vyvíjela situace na tomto kontinentu?

?Sledujeme-li pozorně život asijské církve v těchto šestnácti letech, vidíme jasně, že tato Církev je navzdory mnoha nesnázím plná misijního nadšení. Je to církev, která se každý rok rozrůstá o 4-5 procent, za kterou stojí zástupy svatých, zejména mučedníků víry. Jistě, jde o minoritní církev, ale nikoliv o plachou menšinu. Máme tu před sebou církev plnou vitality, oživovanou nesmírnou nadějí, vyvěrající z víry.?

S jakými potížemi se potýkají křesťané v Asii?

?V mnoha asijských zemích se stále více rozšiřuje integralistický fundamentalismus, který drasticky omezuje náboženskou svobodu. Případy diskriminace nejsou nijak výjimečné, často jde o otevřené pronásledování křesťanů. Biskupové některých asijských zemí konstatují odliv křesťanů ze svých diecézí. Dalším klíčovým bodem je soužití s tradičními asijskými náboženstvími. V této situaci hrozí nebezpečí synkretismu a relativistické mentality, která deformuje skutečný smysl evangelizace. Hrozí pak, že pravou misii nahradí neurčitý dialog, ve kterém se všechny pozice staví naroveň a evangelizace se snižuje na veřejně prospěšnou činnost. A konečně, spolu s globalizací vniká do Asie postmoderní mentalita, která Boha odmítá. Těmto vlivům se nevyhnou ani katoličtí laici v Asii. Všechny tyto aspekty ukazují , jak naléhavě nutná je dobrá křesťanská formace, důkladná křesťanská iniciace pokřtěných jak ve farnostech, tak v laických sdruženích.?

- říká kard. říká kardinál Stanisław Ryłko, předseda papežské rady pro laiky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.