Vesnice náboženských menšin v Pákistánu obětí úmyslného zaplavování

2.9.2010 

Informace, kterou před několika dny přinesla agentura Fides, byla dnes znovu potvrzena. V Pákistánu, který už přes měsíc sužují katastrofické povodně, byly některé vesnice obývané křesťanskou a hinduistickou menšinou zaplaveny úmyslně, aby byly před vodou ušetřeny pozemky velkých vlastníků půdy patřící k vyšší společenské třídě.

Toto jednání, které přidává další utrpení a frustraci k bolesti už tak těžce zkoušeného národa, odsoudila také Organizace spojených národů, která na povodní postiženém teritoriu působí. Potvrzení, že k úmyslnému zaplavování skutečně docházelo, přišlo od pákistánského velvyslance u OSN Abdullaha Hussaina Haroona: ?Existují důkazy, že majitelé velkých pozemků nechali vybudovat zátarasy, které svedly vodu na bezbranné vesnice chudých zemědělců,? prohlásil v rozhovoru pro BBC a požádal vládu o zahájení oficiálního vyšetřování.

Kromě případu křesťanské vesnice Khokharabad byl stejný zločin oznámen v dalších čtyřech vesnicích provincie Sindh (Mirpur Bathoro, Jati, Dharo a Laiqpur) obydlených křesťany a hinduisty. O domy a půdu tu přišlo na 2 800 rodin.

?Síla mocných opět zasáhla chudé, jednají s námi jako se zvířaty a vláda nás vůbec nebere v úvahu?, komentuje situaci představitel vesnice Jati. Zaplaveny byly také vesnice v okolí Shikapuru, aby se voda nedostala do města.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.