Biskupové Velké Británie natočili video s osobním svědectvím

2.9.2010 

Přípravy na papežskou návštěvu ve Velké Británii jsou v plném proudu. Heslo návštěvy ?Od srdce k srdci? se rozhodli osobitým způsobem naplnit místní biskupové. Prostřednictvím videoklipů vyprávějí Britům svou vlastní cestu víry. Liverpoolský arcibiskup, Patrick Kelly, například vzpomíná na svou cestu do Svaté země a zamýšlí se nad nadcházející papežskou cestou:

Kontext této návštěvy Svatého otce potvrzuje přesvědčení, vyjádřené v jeho první encyklice, ?Deus caritas est?, Bůh je láska. Papež v ní zdůrazňuje, že být křesťanem není v první řadě hezká idea, ale ani etický postoj, nýbrž jde o setkání s jistou událostí, s jistou Osobností. S jedinou Osobností, jejíž smrt může smiřovat: s Ježíšem Kristem, Synem živého Boha.

Pomocný biskup Westminsteru, John Arnold, vypráví o hlubokém zážitku Boží přítomnosti ve chvíli smrti své matky. Biskup Arundelu a Brightonu, Kieran Conry, vzpomíná na mši svatou v římských katakombách a přiznává se k slzám dojetí na místech, kde byli pohřbeni první křesťané. ?Uvědomil jsem si, že jsme součástí velké historie.? K intenzívnímu prožití dnů připravované návštěvy vybízí další z devíti biskupů, vystupujících na videu, ordinář z Portsmouthu, Crispin Hollis:

Žijeme dnes v hyperaktivním světě, plném aktivity, stejně únavné jako často málo produktivní. Můj návrh pro ty, kdo se cítí pod tímto tlakem je, aby se s odvahou spolehli na druhé, a zejména na Pána: Bůh je Bůhem lásky a slitování, odpuštění a porozumění. ? povzbuzují britští biskupové své spoluobčany na videu natočeném v rámci příprav na papežskou návštěvu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.