Pokles kněžských povolání v Polsku se zastavil

7.9.2010 

Do Polských seminářů se hlásí víc bohoslovců než v minulých letech. Přestože celkové údaje nejsou ještě známy, všechno nasvědčuje tomu, že pokles kněžských povolání v Polsku se zastavil a tendence se obrací. Například v katovické diecézi nastupuje do prvního ročníku o 13 bohoslovců víc než loni, celkem 41. Tarnovský seminář přijal 47 kandidátů kněžství, oproti 40 loňským. V řadě dalších seminářů počet nově přijatých zůstává zhruba na stejné úrovni jako před rokem, nicméně počty mohou ještě narůst, protože přijímací řízení bude uzavřeno až v polovině září.

V minulých deseti letech celkový počet bohoslovců v polských seminářích klesl téměř o 18 procent. Nejhorší byl rok 2007, kdy do seminářů nastoupilo o čtvrtinu kandidátů méně než o rok dříve. Tendence se začala převracet už loni, kdy na studia nastoupilo 687 bohoslovců a pokles činil jen 1% oproti předchozímu roku.
Rektoři polských diecézních seminářů vysvětlují zlepšení situace posílením modliteb za nová povolání během Kněžského roku, který skončil letos v červnu, a také beatifikací o. Jiřího Popieluszka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.